Лекари съветват да не ядем повече от три яйца на ден по Великден
08:19, 01 май 16
25
299
Шрифт:
„Това е препоръчителна бройка. Всеки човек има своята индивидуална поносимост към всяка една храна. Яйцата са белтъчна храна, с която ако се попрекали, може да се получи алергия, изостряне на стомашно-чревни заболявания“, обяснява доц. Анета Хубенова, която е ръководител на Клиниката по токсикология в „Пирогов“.
Ако обаче не можем да се спрем с яденето на яйца трябва да знаем, че прекалената им консумация, особено ако по принцип не ядем често, може да доведе до силни алергични реакции. Обикновено те се прояват под формат на обриви. Прекомерните количества яйца може да предизвикат обостряне на гастрит или колит.
Всъщност проблемно се оказва не яденето на много яйца, а на жълтъците в тях. Белтъци може да се ядат в големи количества, но повече от два, три жълтъка на ден не се препоръчват. Те съдържат големи количества холестерол, като например едно средно голямо яйце има 186 мг холестерол. Това е около 62% от препоръчваната дневна дажба за организма на ден.
Лекарите съветват боядисаните варени яйца по Великден да се съхраняват не повече от четири дни и задължително да стоят в хладилник.
Добави коментар