За 140 години Априлско въстание - владика вини в богохулство

16:08, 01 май 16 25 300 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
България чества 140-та годишнина от избухването на Априлското въстание. Масовото въоръжено въстание се надига на 20 април 1876 г. (б.а. стар стил) срещу Османската империя.

То е организирано от Гюргевския революционен комитет и въпреки че е неуспешно, то представлява своеобразен връх на българското националноосвободително движение.

Въстанието не съумява да извоюва свободата на България, но постига друга своя основна цел – политическата, тъй като народният бунт за независимост намира силен отзвук в Западна Европа и Русия.

От 10 години наса в Панагюрище, където гръмват първите изстрели преди 140 години, се провежда традиционната военноисторическа възстановка „Мъжество и саможертва”.

Тази година честванията скараха Панагюрище с църквата, защото съвпадат с един от най-светлите християнски празници – Възкресение Христово или Великден. По тази причина пловдивският митрополит Николай обяви, че тържествата трябва да бъдат отменени за следващия ден.

 „Честването на Априлското въстание на Великден е богохулство и грях”, обяви пловдивският митрополит Николай. Местните свещеници категорично отказват да отслужат панихида за загиналите герои на 1 май. Митрополит Николай не пожела да говори с медиите, а реши да изложи вижданията си в писмо. В него той заявява, че ако кметът не го послуша, няма да позволи на нито един пловдивски свещеник да служи за годишнината от Априлското въстание.

В позицията си казва, че на Великден е недопустимо провеждането на каквито и да е други празници и че не трябва да се отклонява съзнанието на вярващите от Възкресение Христово.

В крайна сметка общинският съвет в Панагюрище реши, че честванията за годишнината от Априлското въстание ще се случат на 1 май, независимо дали това се харесва на църквата, или не.

В тях участие ще вземе и председателят на Народното събрание Цецка Цачева, придружавана от депутати, съобщиха от пресцентъра на Народното събрание. Председателят на парламента ще присъства на Тържествената заря-проверка на пл. “20 април” в Панагюрище. В 19.30 ч. Цачева ще приеме почетния караул на Българската армия. В 20.30 ч. ще започне тържествената проверка. Председателят на Народното събрание ще произнесе слово по повод годишнината. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама