Боян Бъчваров представя „Изкуството на фугата“

08:54, 02 май 16 / Култура 25 430 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Боян Бъчваров е звездата на традиционния Великденски органов концерт във Фестивалния и конгресен център във Варна, насрочен за утре вечер. Тази година той е със заглавието „Изкуството на фугата“ и е посветен на знаковото произведение на Йохан Себастиан Бах със същото име – последната творба на композитора, която е връх в музикалното му майсторство.

Фугата е най-разпространената форма в полифоничната музика - форма, която изразява в най-концентриран вид нейната същност, закони и идеи, и същевременно представя безкрайно многообразие от настроения, творчески решения, смели и неочаквани съчетания. Освен Бах в концертната програма ще звучат популярни фуги от Хендел, Пахелбел, Албрехтсбергер и други композитори.

Боян Бъчваров е роден през 1970 г. във Варна. Завършва Средното музикално училище „Д. Христов” в класа по пиано на Мария Гинева, а по-късно Московската държавна консерватория в класа на проф. Михаил Воскресенски. Носител е  на първи награди на Националния конкурс „Св. Обретенов” в Провадия (1982 г.), на Международния конкурс за пианисти „Мария Каналс” в Барселона (1986 г.), както и на други награди в България, Италия и Португалия.

Още като ученик участва в културния живот на Варна. Изнасял е концерти в Берлин и други градове на Германия, а също и в Япония. През 1992 г. записва на клавесин  Пети Бранденбургски концерт на Й. С. Бах заедно с Бранденбургския камерен оркестър (Германия).

От 2005 г. свири на орган, като изнася самостоятелни концерти, както и съвместни с оркестри като Варненската филхармония и оркестъра на „Класик ФМ Радио“.

В момента работи като  преподавател  по пиано в Националното училище по изкуствата  „Д. Христов” във Варна. Носител на награда „Варна” (учител на годината – 2009 г.)

Специално за публиката изпълнителят е подготвил коментари за изпълняваните произведения, а също така си запазва правото за изненади в програмата.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама