Путин затяга властта с кадрови промени в редица силови структури

11:37, 02 май 16 / Свят 25 233 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Руският президент Владимир Путин е направил редица кадрови промени в някои федерални органи, съобщава агенция ТАСС. Смяната е станала с указ, който Путин е подписал в събота и е обявен по-късно в официалния президентски портал за правна информация.

Сред освободените от длъжност са първите зам.-председател на Следствения комитет на Руската федерация Василий Пискарев и зам.-председателят на СК Юрий Нирков.

В президентския указ не се посочват причините за уволнението на осем високопоставени служители на правоналагащите органи и назначаването на 12 други.

Британският в. "Файненшъл таймс" отбелязва, че това става по-малко от месец след създаването на Национална гвардия под прякото командване на президента и се възприема като стъпка за затягане на дисциплината в силовите структури, които са опора на властта на Путин. Промените се тълкуват и като подготовка за парламентарните избори през септември и президентските през 2018 г. 

Сред новоназначените е Игор Краснов, известен следовател, отговарящ за разследването на убийството на опозиционния политик Борис Немцов, за заместник-председател на СК. Изданието отбелязва, че в събота е бил назначен бившият финансов министър Алексей Кудрин за заместник-шеф на президентския Икономически съвет. Макар и очаквано, назначението бе потвърждение, че Кудрин, един от най-дългогодишните довереници на Путин, засилва влиянието си. Според "Файненшъл таймс" някои от уволненията изглеждат свързани с обществено недоволство от поведението на конкретни личности.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама