Алпинистът Атанас Скатов изкачи Анапурна

11:57, 02 май 16 25 443 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Сливналията Атанас Скатов изкачи Анапурна (8091 метра). Той е вторият българин в експедицията, стъпил на смъртоносния връх.Скатов е един от 14-ата чужденци, които са изкачили Анапурна. До върха са стигнали и 16 шерпи. Алпинистът от Сливен бе в  голямата група, която включваше и 77-годишният испанец Карлос Сория. Сория стана най-възрастният човек, изкачил Анапурна.

Първият българин беше Боян Петров, който преди два дни се качи на върха. Той атакува сам, за да се придвижи по-бързо и да избегне навалицата от около 30 души, която създаваше опасност от лавини. Петров е първият човек, който стъпва на Анапурна през този сезон,  съобщава блогът за височинен алпинизъм Altitude Pakistan.

Връх Анапурна е висок 8091 метра. Той е десетият по височина в света. Покрит е със сняг и лед, което прави лавинната опасност изключително висока и го превръща в най-смъртоносен за катерачите. Един от трима изкачили го алпинисти загиват. През годините е покорен от близо 200 души. Първото изкачване от българи е осъществено през 1989 г.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама