Меркел предложила на Япония да се приесъедини към НАТО

12:33, 02 май 16 / Свят 25 309 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
По време на посещение в Япония през март миналата година канцлерът на Германия Ангела Меркел неочаквано предложила на премиера Шиндзо Абе страната да се приесъедини към НАТО, съобщава „Джапан Нюз“, цитиран от световните агенции.

Пред японския си колега Меркел заявила, че може да убеди британския премиер Дейвид Камерън и френския президент Франсоа Оланд това да се случи, твърдят местни медии. Японският министър-председател от учтивост отговорил, че „това може да стане в бъдеще“ и добавил, че „ако се присъединим сега, преговорите ни с Русия ще бъдат прекратени”, пише още "Джапан нюз".

Медиите поясняват, че Русия отдавна се отнася негативно към всяко разширяване в рамките на НАТО в Европа. Ако Абе публично заяви желание Япония да се присъедини към алианса, обсъждането на териториалните спорове между Москва и Токио ще навлезе в задънена улица.

Япония не е член на Северноатлантическия алианс, но заедно с Афганистан, Австралия, Ирак, Пакистан, Южна Корея, Нова Зеландия и Монголия влиза в програмата „Глобално партньорство“ на НАТО. Тези страни развиват сътрудничество с Алианса в области, представляващи взаимен интерес. Някои от тях активно участват в операциите на организацията, включително и във военно отношение.

На 30 април Шиндзо Абе замина на европейска обиколка, в рамките на която ще посети Италия, Франция, Белгия, Германия и Великобритания. На 6 май той ще посети Русия.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама