Великденски базар събра близо 3500 лв. за ремонт на Хуманитарната гимназия в Пловдив

12:46, 02 май 16 25 272 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Близо 3500 лева успя да събере благотворителният великденски базар, организиран като част от инициативите за мащабна кампания за реставрация и възстановяване на сградата на бившата Пловдивска мъжка гимназия, съобщиха организаторите от клуб "Пловдив – Оптимист Интернешъл".

Продадените по време на базара предмети, който се проведе от 25 до 28 април, включваха козунаци, боядисани и декорирани яйца, празнична украса, сладкиши, картини с великденска символика, изработени от пловдивски ученици. Това беше първата инициатива от мащабната кампания за обновяването на над 165-годишната сграда на бившата Пловдивска мъжка гимназия, обясни президентът на клуб "Пловдив – Оптимист Интернешъл" доц. д-р Диляна Вичева.

През последните 30 години не са правени ремонти на зданието и на прилежащите му части, включително училищния двор, а за този период базата сериозно се е амортизирала. Събраните от първата акция средства – 3490,63 лева, няма да бъдат достатъчни за ремонта дори на едно помещение, затова клубът подготвя още няколко благотворителни инициативи. Следващата е базар на деца от клуб "Пловдив джуниър" по случай най-българския празник 24 май.



Тъй като сградата на бившата Пловдивска мъжка гимназия е със статута на паметник на културата, за нейната реставрация ще е жизненоважно кандидатстването по проекти по европейски програми. Дамите от "Оптимист" ще се ангажират със съдействие при кандидатстването, но при точно този вид финансиране от европейските фондове основната роля може да има само общинската администрация.

В сградата на ул. "Хан Кубрат" №15 в Пловдив, в която днес се помещават Основно училище "Княз Александър Първи" и Гимназия с хуманитарен профил "Св. Св. Кирил и Методий", са учили редица българи, оставили своята следа в историята и културата на страната. Сред тях са Васил Иванов Кунчев - Левски, Иван Вазов, Пенчо Славейков, Богдан Филов, Пейо Яворов, Любен Каравелов, Тодор Каблешков, Димчо Дебелянов, проф. Асен Златаров, Панайот Пипков, Борис Дякович. Знания и мъдрост на своите ученици са преподавали видни общественици като Йоаким Груев, Христо Г. Данов, Димитър Благоев, Петър Зографски, Златю Бояджиев, Светослав Обретенов, Иван Мърквичка и мн. други. А спомоществовател и дарител на училището преди Освобождението от 1878 г. е възрожденецът Душо Хаджидеков.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама