Създателят на Bitcoin излезе от анонимност

13:30, 02 май 16 / Свят 25 279 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Австралийският предприемач и компютърен специалист Крейг Райт обяви публично, че той е мистериозният създател на криптираната валута Bitcoin. Той обяви това пред три медии – „Би Би Си“, „Икономист“ и „Джи Кю“.

За да докаже твърдението си, Райт е представил монети, за които е известно, че са собственост на създателя на Bitcoin. Пред представители на медиите той е използвал криптирани т.нар. криптографски ключове, създадени при дебюта на Bitcoin, за които се е знаело, че са били „изобретени” от мистериозния Сатоши Накамото, за когото се твърдеше, че е създател на валутата.

“Тези ключове бяха използвани за извършването на първата биткойн трансакция”, е посочил Райт по време на демонстрацията.

Екипът от разработчици, който стои зад системата за разплащания, също е потвърдил информацията.

Споре разкритията на Райт при създаването на дигиталната система той е работил с известния криптограф Хал Фини.

Австралиецът заявява, че е решил да разкрие самоличността си, защото след като за първи път името му е било свързано с Bitcoin и в следствие на проверката, интересът на журналистите към него се е засилил. "Появиха се много измислени истории и не харесвах, че вредят на хората, за които ме е грижа. Не искам никой от тях да пострада заради това. Не правя това защото го искам. Не е моят избор. Бих предпочел да не го правя. Искам да работя и да продължа да се занимавам с това, което се занимавам. Не искам пари, слава или одобрение. Искам да бъда оставен намира", казва Райт.

Той не коментира подробности за състоянието си. Смята се, че Сатоши Накамото притежава около 1 млн. Bitcoin, което е равно на около 450 млн. долара.

Валутата Bitcoin беше създадена през 2009 г., но досега почти нищо не се знаеше за човека, който стои зад идеята за нея. Неговата самоличност се криеше в строга тайна години наред от всички членове на т.нар. биткойн общество.  

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама