Удължиха с два дни примирието в Дамаск

15:11, 02 май 16 / Свят 25 262 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Примирието в Дамаск и предградитето Източна Гута, договорено в петък, ще бъде продължено с 48 часа, предаде РИА Новости, цитирайки съобщение на сирийската армия. Спирането на огъня в сирийската столицата и източното й предградие Гута е удължено с още 2 денонощия до 3 май заради положителните резултати от влезлия в сила в полунощ е петък т.нар. „режим тишина“.

Междувременно държавният секретар на САЩ Джон Кери, който е на посещение в Женева, за да се срещне с със специалния пратеник на ООН за Сирия Стефан де Мистура, заяви, че разговорите с Русия и коалиционните партньори се „приближатав към разбирателство“ по отношение на подновяването на спирането на огъня в размирната страната, включително около град Алепо, където от дни се водят сражения. Кери говори преди среща в Женева със саудитския си колега Адел ал Джубейр в опит засилване на дипломатическите усилия за прекратяване на боевете и задълбочаване на мирните преговори под посредничеството на Русия и САЩ, които започнаха на 27 февруари.

Държавният секретар на САЩ ще се срещне с посланика на ООН за Сирия Стефан де Мистура преди да се върне във Вашингтон по-късно днес. Във вторник де Мистура ще се срещне и с външния министър на Русия Сергей Лавров в Москва.

По повод на въведения в петък „режим тишина“ Кери заяви, че примирието трябва да включва също и Алепо. „Приближаваме се към разбирателство, но все още имаме работа, заради това сме тук”, изтъкна топ дипломатът на САЩ в началото на срещата си с Джубейр. Саудитският външен министър осъди ескалиралите боеве като „нарушение на всички хуманитарни закони”, обвинявайки сирийските правителствени сили за въздушните удари над Алепо. Той отново призова сирийския президент Башар Асад да напусне поста. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама