Свидетелство за съдимост в чужбина се получава за час

16:59, 02 май 16 25 575 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Българите, които живеят в чужбина, вече могат да получават свидетелство за съдимост в рамките на час след подаване на заявление в българските консулства, съобщи пресцентърът на Министерството на правосъдието. Досега услугата се изпълняваше за месец.

Ако разполагат с електронен подпис, гражданите могат през интернет да заявят, платят и получат електронно свидетелство за съдимост от всяка точка на света.

Ако нямат електронен подпис, гражданите могат да заявят документа по интернет и да го получат разпечатан и заверен от служител в консулството в държавата в която живеят.

836 електронни свидетелства за съдимост, платени през сайта на Министерството на правосъдието чрез дебитна или кредитна карта, са издадени за последните 5 месеца, като общо издадените свидетелства за същия период са 1195. Това показва справка на дирекция "Електронно правосъдие и регистри" на министерството.

Новата възможност беше въведена през декември миналата година, когато Министерството на правосъдието разшири функционалността на системата за издаване на е-свидетелство, като предостави възможност за заплащане на услугата през сайта на ведомството.

При картово плащане гражданинът не плаща такси, таксата за е-свидетелство е три лева, а на хартия - пет лева.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама