САЩ оказвали натиск върху ЕС за ТТИП, показват секретни доклади, разкрити от „Грийнпийс“

18:03, 02 май 16 / Свят 25 244 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Документи, хвърлящи съмнение върху Трансатлантическото търговско и инвестиционно партньорство (ТТИП) между САЩ и ЕС, публикува днес „Грийнпийс“. Природозащитната организация показа официално 240 страници поверителни книжа, според които Щатите оказват много по-силен натиск върху ЕС в рамките на преговорите по партньорството.

Екоорганизацията твърди, че договаряното сега партньорство трябва да бъде изоставено и преговорите по съвместно търговско споразумение да започнат от нулата. Европейската комисия трябва да признае, че не е информирала адекватно обществеността за условията по сделката и "да натисне бутона рестарт" на преговорите по търговско споразумение, коментира Юрген Книрш, търговски експерт от "Грийнпийс".

"Преговорите поставят интересите на големите компании в центъра на политическия и законовия процес по взимане на решение в ущърб на общественото здраве и природата", обявиха от екоорганизацията.

Едновременно с това САЩ са недоволни от политиката на Европейския потребителски център, която е насочена против разпространяването в Европа на генномодифицирани хранителни продукти, както и на месо с хормони.

Американците искат забрана върху тези и други продукти да бъде въвеждана само ако вредата им върху хората бъде доказана по научен път.

До публикуването на тези документи преговарящите открито заявяваха, че САЩ с уважение се отнасят към опасенията на европейците, но сега картината е доста различна, пише германското издание.

Документите също хвърлят светлина върху различията между преговарящите страни по отношение на правното сътрудничество и правните регулации. САЩ искат значително ограничаване влиянието на европейските законодатели поотношение на икономическите решения.

Според експерти това може сериозно да навреди на екологичната ситуация в ЕС.

Вашингтон е заплашвал ЕС да блокира усилията за облекчаване на износа на европейски автомобили, ако Европа не склони да разреши продажбата на още американски земеделски продукти, посочва изданието. Освен това САЩ отказвали да отстъпят пред ЕС по въпроса за замяна на частните арбитражи при разглеждане на търговски и инвестиционни спорове с прозрачни национални търговски съдилища, допълва ТАСС.  

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама