ЕС с декларация в защита на журналистите по случай Световния ден на свободата на печата

08:01, 03 май 16 / Свят 25 213 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Европейският съюз осъжда нарастващата заплаха и насилието, с които се сблъскват журналистите по света. Това пише в декларация върховният представител по външната политика Федерика Могерини по случай Световния ден на свободата на печата, който се отбелязва на 3 май.

Освен срещу откритото насилие, ЕС е решен да се бори и със законите или практиките, които налагат цензура, насърчават автоцензурата или предвиждат санкции, злоупотребата с пазарна сила и лошите икономически условия, посочва Могерини.

Свободата на пресата се счита от мнозина за една от основните ценности на демократичната държава. За да се гарантира работата на правителството трябва да се осигури независимостта на управлението на пресата както и да бъдат гарантирантирани механизми за предпазване от заплахи от властта.

Независимостта на информационните организации се възприема за същността на свободата на печата, фактор от най-голямо значение за тяхното правилно функциониране.

През 1993 година Общото събрание на ООН постанови 3 май да бъде световен ден на свободата на печата, за да се подчертае необходимостта от важността на темата.

 

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама