Светият синод подкрепил зарята за Великден, свещеници призовават да не я отричаме

08:31, 03 май 16 25 212 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Отричането на зарята в небето над храм-паметника „Александър Невски” навръх Великден е „скверно и кощунство”. Това заяви пред Нова телевизия председателят на храма и инициатор на идеята за светлинното шоу архимандрит Дионисий. 

Две минути след полунощ на Великден, църковната литургия беше прекъсната. Под звуците на военния марш „Тих бял Дунав“ беше възпроизведена и заря. Това предизвика бурни реакции в социалните мрежи. В неделя от президентството дори изпратиха писмо до медиите, в което се казва, че те не са инициатори и изпълнители на идеята.

Архемандрид Дионисий беше категоричен, че канцеларията на Светия синод е била наясно, че ще има фойерверки, защото те били изстреляни именно от двора на сградата на институцията.

„Всичко беше стиковано между институциите”, заяви още той и  призова не само да се зарадваме на светлинното шоу, но и да приемем светлината в душите си. 

"След 70 години трябва да излезем от тъмнината", каза Дионисий, като разказа, че преди точно толкова години Великден у нас се е посрещал по този начин. Той е категоричен, че хората на площада били доволни от зарята. 

В ефира на БТВ архимандритът беше нападнат от друг отец от "Св. Александър Невски" - отец Костадин, който заяви, че не е видял с очите си решението на Светия синод да има заря. Той каза още, че Дионисий не е спазил и важни църковни изисквания по време на литургиите в храма на Велика събота.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама