Двама са кандидатите за омбудсман на община Шумен

11:55, 03 май 16 / Политика 25 479 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Двама са кандидатите за участие в конкурса за избор на нов омбудсман на община Шумен. До крайния срок – 28 април, документи са подали досегашният обществен посредник Иван Капралов, който кандидатства за втори мандат и Виолета Василева, съобщиха от канцеларията на Общинския съвет.

Комисията, която ще провежда конкурса ще се заседава утре от 14 часа, под председателството на юриста Пламен Петков. Ще бъдат прегледани документите на кандидатите, ще се насрочи дата на интервюто, ще се определи и методиката за оценяване на участниците в конкурса.

Общинският съвет в Шумен откри през март процедурата по избор на Обществен посредник, защото мандатът на сегашния местен омбудсман – Иван Капралов, изтича през месец май.

Съветниците излъчиха и комисията, която ще организира приемането на конкурсните документи и ще проведе предварителните интервюта с кандидатите.

От квотата на Общинския съвет в комисията бяха избрани юристите Пламен Петков, Даниела Русева, Веселин Пенчев и Метин Джамбазов, както и съветникът Владислав Григоров. От квотата на общинската администрация са включени зам.-кметовете Росица Антонова и д-р Светлана Маркова, както и секретарят на Община Шумен Диян Димитров. Общественият форум на неправителствените организации излъчи за свои представители в комисията по избор Нина Белчева, Галина Минчева и Росица Василева.

Според правилника за организацията и дейността на Обществения посредник в Община Шумен длъжността може да се заема от едно и също лице в рамките на два последователни мандата.

Новият мандат ще бъде четвъртият по ред от създаването на институцията на местен омбудсман. Тя бе учредена през 2004 г. , първият обществен посредник бе бившият кмет на Шумен Христо Христов, който изкара на поста два мандата. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама