"Ню Йоркър“ с обширна статия за българския филм "Виктория"

12:23, 03 май 16 25 400 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Обширна статия за българския филм „Виктория на режисьора Майя Виткова се появи на страниците на американското издание „Ню Йоркър“. В нея критикът Ричард Броуди, писал през годините за Франсоа Трюфо, Жан-Люк Годар и Самюъл Фулър, нарича заглавието „един от най-големите скорошни филми от жена за жени“ и „съкровище на днешното кино“.

"Виктория“ проследява живота на три поколения български жени през последните години на социализма в България и първите на прехода. В него става дума за бебе, родено в края на режим без пъп, заради което бива обявено за бебе на десетилетието и аплодирано лично от Тодор Живков. Според него малката Виктория е аватар на новия комунистически ред, в който бебета може да се раждат и извън утробата, оставяйки жените свободни да работят без прекъсвания за „светлото социалистическо бъдеще“.

Според американския кинокритик лентата е „страстно реалистична история, която в детайли описва животите на своите герои, но се базира на полети на фантазията, които режисьорът реализира с помощта на прости, но радостно смели специални ефекти".

Броуди коментира като много силен момент във филма втъкаването на архивни кадри, като парада за Първи май в България от 1980-а, в който „участието на Боряна е умело интегрирано – заедно с части от вътрешния ѝ свят, които не се виждат, но които режисьорът въпреки това реализира с визуално и звуково въображение – прояви на рядка сила и усет“.

Кинокритикът описва „Виктория“ като история за любовта и нейните отклонения, които са резултат от титаничния сблъсък между външната сила на политиката и еднакво мощните императиви на тялото.

През 2014 година на фестивалът „Сънданс“ беше и премиерата на "Виктория“, като филмът стана първият селектиран в програмата на фестивала български пълнометражен филм. У нас лентата беше излъчена по кината в края на 2015 год. като броят на прожекциите беше оскъден. Това е първият игрален филм на Майя Виткова.

Цялата статия, която „Ню Йоркър“ публикува за читателите си можете да прочетете ТУК.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама