Няма опасност от наводнения в София, нивата на реките са в норма

13:49, 03 май 16 25 308 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Към момента нивото на реките на територията на Столична община е в норма. Въпреки това всички екипи от 24те района в столицата извършват мониторинг и наблюдение, така че в случай на необходимост веднага може да се реагира и да се вземат необходимите действия, за да не се стигне до инциденти, успокояват от общината.

Тази година се предвижда да бъдат почистени приблизително 5 км от река Искър в участъка от "Летище София“ до ул. "Чепинско шосе".

"На тези 5 км ще бъди извършено почистване тази година и се надявам да бъдат осигурени средства за останалите 10 км, които са от язовир Панчарево до "Летище София“, обясни зам.-кметът по екологията Мария Бояджийска. Тя посочи, че това е частта от река Искър, за която отговаря Столична община, като припомни, че миналата година се наложи изпускане на язовир Искър с цел понижаване на неговото ниво.

По думите ѝ, благодарение на проект, който се изпълнява от Дирекция „Сигурност“ към общината с немски партньори, са осигурени няколко станции за следене на нивото на реките в реално време.

„Това са 45 пункта, като във всеки един от тях се получава информация какво е нивото на реката в момента. При повишаване на нивото получаваме веднага сигнал и се изпраща информация до кмета и до мен и можем да реагираме много бързо“, отбеляза тя. Зам.-кметът допълни, че тези пунктове дават и една много добра база данни за хидрологията на всяка една от реките. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама