Лъжите, че къмпингарите произвеждат повече боклук - разобличени

14:32, 03 май 16 / Политика 25 792 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Изказванията на политици и лобисти, че къмпингуващите по Черноморието изхвърляли „колосални“ размери боклуци след себе си, използвани за по-късно отменената забрана за разпъване на палатки „на диво“ са разобличение от активистката Мария Кавлакова. Тя е изпратила заявления за достъп до информация до кметовете на две от общините, които имат отношение по темата и са често цитирани – Бяла (на нейна територия е Карадере) и Царево (на нейна територия е Корал).

„Кметът на Бяла съобщи, че е изхвърлил 160 тона боклуци от Кара дере след края на летния сезон.“ Това е част от изказване на съпредседателя на Реформаторския блок в парламента Найден Зеленогорски в предаването „Тази сутрин“ на бТВ.

Истината е, че според официалните данни, предоставени от община Бяла, извозените от Карадере отпадъци за цялата 2015 година са 13,98 тона. На Карадере няма поставени контейнери, а почиващите там традиционно сами изхвърлят боклука в най-близките контейнери на входа на гр. Бяла и с. Горица. Предоставените от общината данни са за тях. За сравнение годишното количество битови отпадъци за общината е 1502,55 тона. (Отпадъците от Карадере са 1% (ЕДИН ПРОЦЕНТ) от общото количество отпадъци в община Бяла).

Георги Лапчев по Нова Телевизия: „ Кметът на Царево припомня, че миналото лято общината е извозила над 130 тона боклук от района на къмпинг Корал за своя сметка, а за да се предотврати еко катастрофа са поставени еко тоалетни и контейнери за боклук.“

Според информацията от община Царево, извозеният боклук от Корал за възможно най-широкия летен сезон от май до септември 2015 г. е 23 тона. Общото количество боклук извозено от с. Лозенец (най-близкото до Корал населено място) за същия период е 760 тона. (Отпадъците от района на Корал са 3% (ТРИ ПРОЦЕНТА) от от общото количество отпадъци на с. Лозенец)

„Сами виждате, че в тези числа не само няма нищо скандално, но дори са в пъти по-ниски от обявените от противниците на свободното къмпингуване, следователно теорията за големите разходи на данъкоплатците за сметосъбиране по къмпингите просто отпада. И същевременно наяве излиза една целенасочено тиражирана лъжа. Лъжа, която абсолютно никой не си направи труда дори да провери“, пише Кавлакова.

„Информацията за високите количества отпадъци в къмпингите, разпространявана от политици, кметове и представители на НПО със съмнителна репутация, не само е абсолютно невярна, но и цели да внуши грешна представа за хората, които истински се опитват да съхранят тези кътчета. Тази безогледна пропаганда внушава, че къмпингуващите имат лошо възпитание и култура, нарича ги „дивокъмпингуващи“ и им вменява вина, която не съществува. Проблемът с опазването на околната среда е за всички българи и във всички населени места! Отпадъци се изхвърлят безогледно навсякъде, а за почистването им плаща всеки данъкоплатец. Зад тиражираните за отпадъците по къмпингите лъжи, обаче, прозира скритата сянка на вечно съществуващите апетити за застрояване на цялото Черноморие и непрестанната война на анонимни хора с власт и пари срещу онези, които пречат на интересите им“, се казва оше в писмото на Кавлакова до медиите.  

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама