Представят на разградска сцена постановката "Чичовци"

15:43, 03 май 16 / Култура 25 390 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Постановката "Чичовци" под режисурата и с участието на обичания актьор Красимир Ранков ще се играе на разградска сцена. Премиерата на спектакъла е на 10 май от 19 часа в Общинския културен център. Сценографията е на Теодор Даскалов. Освен гост-актьора Краси Ранков, който се превъплащава в ролята на поп Ставри в постановката участват и артистите от разградския театър Александър Божанов, Антония Божинова, Ахмед Буранов, Валентина Панова, Веселин Борисов, Димитрина Гинева, Евгени СТефанов, Лъчезар Хальов, Николай Сяров, Петьо Горанов, Тихомир Благоев, Цветана Благоева и Филип Янев.

Младите актьори по преценка на режисьора са всеотдайни млади хора, които попиват всичко, което той се опитва да им предаде, а възрастните са опитни и ловки и с тях се работи леко, каза Ранков на организираната днес пресконференция.

Част от посланието, което актьорът и режисьор Красимир Ранков отправя към зрителите с постановката си "Чичовци" е "Да се огледаш в огледалото на драматургията и да видиш себе си като някакъв крив образ, да осъзнаеш къде са ти кривините".  Той призна, че дори само това да постигне, ще бъде успех.

Вазовите "Чичовци" живеят и днес между нас - все така смешни и дребнави, очарователни и трогателно смели - готови за борба, но безстрашни само в кръчмата, разказа след репетицията днес Красимир Ранков. Той поясни, че  е избрал драматизацията по повестта "Чичовци" на Методи Андонов, която е поставяна в Сатиричния театър, като целта му не е да прави възстановка на една отминала епоха, а да търси съвременните препратки към нашето време. „Оказа се, че нищо кой знае колко не се е променило в днешна България, напротив, дори проблемите са се задълбочили. Вместо да ставаме все по-добри, и днес виждаме същите образи на старите нови персонажи.", обясни Ранков.

По думите на режисьора жанрът  на спектакъла е много фриволен - той не е нито сатира, нито комедия, нито гротеска. Използвани са различни средства, за да достигне до зрителя тематиката и атмосферата на онова време, която е запазена, но много неща са осъвременени. На финала има и една добавка от режисьора, която ще бъде изненада за зрителите. От него лъха оптимизъм, че може би това, което идва след нас, ще бъде по-чисто и по-възвишено.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама