Откриват пролетния панаир в Търговище с дефиле на мажоретки

16:20, 03 май 16 25 518 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Мажоретки и духови оркестри ще открият традиционния пролетен панаир в Търговище. 239-тото изложение започва на 9 май с демонстрация и дефиле, което започва от централния площад на града и ще премине до изложбените зали. В него ще участват мажоретен състав и Духов оркестър на читалище „Христо Ботев – 1884” – Ботевград и Духов оркестър към Община Търговище.

Същата вечер на естрадата на "Борово око" е и сборния  концерт на професионални и самодейни художествени състави под мотото „Панаирна дъга над Търговище”. В него ще участват състави на Младежкия дом, Обединения детски комплекс, музикална школа „Ню Войсис“, Спортен клуб „Алегро“, ансамбъл „Мизия” и Духовия оркестър. Проявите в първия панаирен ден ще завършат с огнен спектакъл на Жар Театър.

В рамките на съпътстващата програма на изложението е планиран национален семинар на тема „Качество на социалните услуги. Системи за управление на качеството. Предизвикателства и решения.”. Организатор е Националния алианс за социална отговорност, Дружеството за психично здраве и Община Търговище. Библиотеката ще се включи в проявите с краеведски четения и представяне на местни автори,  витрина за светите братя Кирил и Методий „Слава вам, творци велики”  и отбелязване на професионалния празник на библиотекаря, детско утро за първокласници по повод Националната библиотечна седмица, изложба и открит урок под мотото „Пазители и традиции” – обреди, обичаи, празници в живота на българина, както и ден на самоуправлението, в който ученици ще управляват Библиотеката за един ден,

В музеят ще покажат специална изложба „Град и панаир”, както и гостуващата експозиция  „Габровски сметки” на Дома на хумора и сатирата в Габрово.

Местните училища ще се включат в празничната програма със сборен концерт „Шарен, весел панаир”, а детските градини организират карнавално шествие с участието на Бате Енчо и Роси Кирилова в центъра на града.

В рамките на панаирната седмица ще бъде отбелязана 160-тата годишнина на  общонародно читалищно дело със сборен концерт на самодейни състави от читалищата в община Търговище.По традиция ще се проведе и песенния фестивал на пенсионерските клубове „Люлека ми замириса”, а за първи път тази година се организира и специален празник на хляба.

За младежите е предвиден концерт на който ще бъдат наградени победителите в конкурса на Младежкия дом „Еко фантазии”  и младежки хепънинг „Да се забавлявам без наркотици – как и къде в моя град?”, организиран от Общинския съвет за борба с наркоманиите.  В него ще участват рок-група „Метъл милиция” – Търговище и X-факторът  Атанас Колев. 

В събота на 14 май Търговище ще отбележи официалния си празник. Проявите започват на площад "Свобода" с водосвет и ритуал за издигане и освещаване  на знамената. Тържествено ще заседава общинския съвет. Вечерната празнична програма започва с фолклорен концерт „Майка България” на Ансамбъл „Тракия” и продължава с поп-рок концерт с участието на „Легендите”, “DonChief & The 25th Frame” и Модерен балет „Вега”.

В събота и неделя на трасето край село Давидово ще се проведе Републиканския шампионат по автокрос.

Освен щандове в залите на художествената галерия  отново ще има и базар на открито, с атракции до стадион „Димитър Бурков”.

Изложението има и своя интернет страница expo.targovishte.bg, съобщиха от пресцентъра на Общината.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама