Аликс Партнърс: Цветан Василев и свързани лица са източили КТБ

19:40, 03 май 16 25 507 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Бившият шеф и съсобственик на КТБ и свързани лица и служители са в основата на източването на банката. Това става ясно от доклад на международната разследваща компания "Аликс Партнърс", който бе разсекретен в 17 часа. Банката е участвала в инвестиции и търговски сделки, които са били в нейна вреда. Именно чрез тези сделки на няколко пъти са изтекли огромни суми от КТБ.

„Има ясни доказателства, че г-н Василев, Управителния съвет и редица служители и свързани лица (като директори на и акционери в кредитополучателите) са получили и използвали средства от Банката, като цяло финансирайки "лични" бизнес сделки. Методите, използвани за извличане на средствата от Банката, са били избрани и изградени с цел объркване / прикриване на крайната цел на изтеглените средства, като са оставили Банката в значителен риск, че тези средства никога няма да бъдат погасени“, пише в документа, който е в обем на 575 страници и съдържа имената на основните компании и схеми, през които е източвана банката от 2009 г. насам.

Авторите на доклада са проследиили източникът на средствата, използвани от записалите акции за финансиране на увеличението на дяловия капитал през 2013 г. Анализът показва, че това е редица от кредити, отпуснати от Банката на определени клиенти-кредитополучатели. Паричните средства по кредита са преминали през редица посреднически фирми, завършващи с Бромак, Сентръл Техно Пропъртис и Си Ди Мениджмънт. „Това означава, че уж свежият капитал всъщност идва от собствените средства на Банката, а връзката между клиентите-кредитополучатели и акционерите е прикрита“, пише още в доклада. Разследващата компания е установила широкото използване на кредитите към клиенти – кредитополучатели като канал за финансови средства, за да бъдат неправилно и/или неправомерно извлечени от банката. Изглежда тези средства са били използвани в повечето случаи в полза на реалния мажоритарен акционер в банката, г-н Василев, неговите съучастници и свързани лица", се посочва в доклада.

Прогнозата на британските експерти към 23 септември 2015 г. е, че е постижимо възстановяването едва на около 750 – 800 млн. лв., което може да се реализира в 12-месечен период.

По данни на "Аликс Партнърс" кредитният портфейл на КТБ се състои от 243 корпоративни клиенти с 472 неизплатени заема. Към дружества, свързани с Василев или неговите схеми, са отишли кредити от КТБ за общо 2.5 млрд. лв.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама