България е с рекорден за ЕС ръст на вътрешния туризъм, хвали се Ангелкова

20:28, 03 май 16 25 314 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Ръстът на вътрешния туризъм в България през миналата година е рекордните 5.6% при среден за Европейския съюз от 3 сто. Това обяви министърът на туризма Николина Ангелкова в ефира на БНТ, като се позова на данни от Евростат. Според нея заслуга за този резултат имат както министерството, така и общините.

Ангелкова поясни, че ще продължат активностите за стимулиране на вътрешния туризъм, като сериозно се залага на кампанията "Опознай вкусовете на България".

Тя предвижда в девет от големите областни градове да се представят вкусовите традициите във всяка една област. Министърът призова работещите в туризма да изпълняват обещанията си, дадени в офертите и да държат постигнатото ниво. "Призовавам да се избягва принципа "Ден година храни", каза още Ангелкова.

Министърът посочи, че за летния сезон се очаква и ръст на чуждестранните туристи, като за гостите от Русия, на база ранните записвания, той е 30%, а за тези от Германия с 20 на сто. "За първи път имаме връщане на френските туристи. Има чартъри от девет френски града за Черноморието", посочи Николина Ангелкова. Тя изрази надежда да има ръст на всички пазари

По отношение на зимния сезон данните са за ръст от 4.5% до 1.2 млн. туристи за периода декември 2015 - март 2016 година. Приходите пък са с 4% по-високи и са почти 680 млн. лева, за месеците декември, януари и февруари.

Ангелкова обяви, че в министерството са получени предложенията на зимните курорти за записи в новия Закон за туризма. "Около 1000 предложения имаме по закона за туризма. Работна група от експерти ще се събере, за да се намерят балансираните текстове", уточни тя.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама