Правителството приема доклад за интеграцията на ромите за 2015 г.

07:34, 04 май 16 25 244 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Правителството ще приеме административен мониторингов доклад за 2015 година по изпълнението на Националната стратегия на Република България за интегриране на ромите (2012-2020).

Проект за интегриране на ромите подпомага политиките в тази насока чрез ефективна система за регулярно и системно информационно осигуряване, наблюдение, оценка и контрол на изпълнението на Националната стратрегия.

Проектът се изпълнява по приоритетна ос 3 „Модернизация на институциите на пазара на труда, социалното включване и здравеопазването” на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020.

Припомняме, че на 9 февруари правителството представи Проекта за интегриране на ромите, който ще подпомага политиките в тази насока чрез ефективна система за регулярно и системно информационно осигуряване, наблюдение, оценка и контрол на изпълнението на Националната стратрегия 2012-2020. 

Тогава стана ясно, че Националната стратегия не включва мерки, насочени към регионите, в които има сигнали за влияние на „Ислямска държава“ сред малцинствата. Това призна директорът на Националния съвет за сътрудничество по етническите и интеграционни въпроси Росица Иванова.

Проектът ще струва близо 2 млн. лв. евросредства и включва различни мерки за намеса, но не и такива за превенция на радикализацията сред малцинствените групи в най-рисковите региони.

Освен това ще бъде утвърдена Националната програма за предотвратяване и противодействие на трафика на хора и закрила на жертвите за 2016 г. Министрите ще обсъдят и План за действие с мерки, адресиращи основните проблемни области, които възпрепятстват нарастването на инвестициите.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама