Обучението "Монтесори" въвеждат за първи път в Пловдив и страната

11:12, 04 май 16 25 548 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Методът за обучение по педагогиката на Мария Монтесори за предучилищна възраст навлиза в държавните заведения в Община Пловдив и така тя става основоположник на иновацията в образованието в България, съобщи кметът на града Иван Тотев.

10 групи в 5 учебни заведения ще предлагат новия за страната ни метод на обучение. "Монтесори" успешно се прилага над 100 години по света. "Помогни ми да го свърша сам" е основата на системата, в която децата от най-ранна възраст се овластяват да извършват сами задачи, които са по силите им. Родителите също се въвеждат в процеса, като трябва да позволяват на децата си да вършат действията, които са научили – да връзват сами обувките си, да подреждат играчките и пособията, да бършат прах или да сгъват салфетки", поясни един от ръководителите на проекта Ренета Венева.

25 преподаватели и 5 експерти се обучават, за да могат да прилагат "Монтесори" наесен. "Майчина грижа", "Мирослава", "Буратино", "Велимира" и "Мир" са детските градини, където родителите могат да заявят участие за прием по нововъведения метод.

"Няма да има разлика в цената за обучение между групите, които ще се обучават по новия метод и тези, които са утвърдени досега", поясни Иван Тотев.

"Образователната система в България е консервативна и трудно подлежи на промяна и иновации. Ето защо преди да стартираме обучението, бе направен анализ на новия Закон за образованието, експертни анализи и анализ на практики в Германия, за да се избегнат пречки и нередности", съобщи зам.-кметът по образование, бизнес развитие, европейски политики и международни отношения Стефан Стоянов.

Осем са българите, които притежават международна диплома и сертификат за "Монтесори", като четирима от тях са пловдивчани. Обучението на преподавателите в Града под тепетата продължава десет месеца. Община Пловдив има намерение да постигне 10 % ръст на наличните преподаватели през следващите 3 години. Тъй като все повече родители търсят възможност за обучение на децата си по новата методика, която досега се предлага само в частни учебни заведения, предстои и други детски градини в Пловдив и областта да модернизират методиката си.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама