Първата за страната експозиция от паднали рога на благороден елен показаха в ДЛС „Воден-Ири Хисар”

12:36, 04 май 16 25 429 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
140 рога, събирани от февруари до април 2016 год. на територията на Ловно-технически участък „Воден” и 90 – от участък „Ири Хисар”, бяха изложени на 22 април 2016 г. на голямата поляна пред новоремонтираната ловна резиденция „Първи дом”.

За сравнение бяха показани и паднали рога, събирани през най-силните години на стопанството. На изложението дойдоха кметът на Община Разград д-р Валентин Василев, областният управител Манол Кившанов, доц. Христо Михайлов - ръководител на катедра „Ловно стопанство” в Лесотехническия университет, директори на ловни и горски стопанства в региона.

„Готови сме, с много усилия, труд и себеотрицание да се опитаме да подобрим качеството на благороден елен и да се стремим към постиженията от най-славните години”, обеща в словото си домакинът на проявата инж. Кирил Колев – и.д. директор на ДЛС „Воден – Ири Хисар”.

„Това са рогата от животни, които са живи и в момента обитават ловно-стопанските райони. Това, което виждаме, ни дава основание за оптимизъм, че популацията от благороден елен се подобрява”, заяви директорът на Северноцентрално държавно предприятие инж.Иван Недков. Той обърна внимание, че трябва упорито да се работи за информирането на обществото, и особено на младите хора и децата, за грижите, които стопанствата полагат за стопанисването и управлението на дивеча. Инж.Недков припомни и за подобрената отчетност на отстрела на територията на СЦДП с внедряването на електронната система. „Убедени сме, че трябва да се отстрелват само възрастни трофейни елени и това правило се опитваме да наложим както административно, така и чрез физически контрол”, подчерта инж.Недков. Провокиран от кмета на Разград, според когото стопанствата трябва да се „отворят” за децата и тяхното екологично възпитание, Недков обяви, че експерти на Северноцентрално държавно предприятие вече разработват инициативата да „влязат” в училищата, за да разкажат на учениците за грижите, които се полагат за гората и за нейните обитатели. Такъв добър пример е проведеният наскоро Горски детски празник на територията на ДЛС „Росица” – Лъгът. „Такъв празник може да се организира и в Разград”, предложи кметът Василев.

В словото си доц. Христо Михайлов подчерта, че прегледът на трофейните качества чрез паднали рога е пионерско мероприятие за България и тази проява е израз на ловна култура и професионализъм. Изводите, които могат да се направят, са няколко: трофейните заложби са съхранени тук; структурата е силно подмладена – преобладават млади елени; стопанисването на дивеча е добро и „Воден” продължава да е „визитката на българското ловно стопанство”. Доц.Михайлов изрази надеждата си, че е настъпил повратен момент във възстановяване на традициите на ловното стопанство в България.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама