„Градски транспорт“ закрива 4 автобусни линии

15:03, 04 май 16 25 243 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Съветниците от общинската комисия по транспорт във Варна одобриха поисканото от „Градски транспорт“ ЕАД закриване на автобусните линии с номера 2, 3, 15 и 51 и поискаха до следващото си заседание да получат икономически анализ за финансовите ползи от промяната.

Мотивите на общинския превозвач са, че така ще се премахне дублирането на линии и ще се оптимизира транспортната схема. „На по-малък интервал от време ще бъдат обслужвани същия брой пътници, а линиите ще са с по-дълъг маршрут“, обясни председателят на директорския борд на дружеството Жельо Алексиев.

Най-големи дебати в комисията предизвика искането закриване на линия 2, която свързва „Аспарухово“ и центъра на Варна. Идеята на превозвача е тя да се обедини с линия 12, по която автобусите от южния квартал стигат до Военноморската болница и болница „Св. Марина“. Мотивът е, че извън пиковите часове „двойката“ не е достатъчно натоварена.

Против сливането се обяви бившият кандидат за кмет на „Аспарухово“ Мартин Златев, който присъства като гражданин на заседанието. Според него спирането на „двойката“ не е решение за оптимизацията на „Градски транспорт“.

„Тази линия е най-изгодната за превозвача, защото маршрутът й е 15 километра с 8 спирки и два светофара. Тя обаче ще бъде заменена с линия № 12, която е 27 км и по маршрута й има над 12 светофара. Жителите на „Аспарухово“ ще загубят възможност за най-бързо придвижване от града до квартала, защото различните автобуси спират на различни точки“, заяви Златев.

Намеренията на „Градски транспорт“ са автобусите по линия №12 да се движат на интервали от 8 до 12 минути в пиковите часове и на 20 минути през останалата част от деня.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама