Интеграцията на ромите не ни се получава, според правителството

15:06, 04 май 16 / Политика 25 254 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Въпреки постигнатия напредък все още много млади роми продължават да остават без подходящо образование, рано да напускат или да не тръгват на училище. Проблем са и ранните бракове; включването в адекватни обучения и създаването на устойчива заетост; подобряването на пригодността за намиране на работа на младите хора, които не работят, не учат и не се обучават. Това се казва в решението на Министерски съвет, който днес одобри мониторингов доклад за изпълнението на Националната стратегия на Република България за интегриране на ромите

В решението на правителството се казва, че са налице и трудности свързани с ниската мотивация на част от родителите от ромския етнос за получаване на образование на техните деца.

Проблем остава и обособяването на малцинствено население в изолирани махали, водещо до социална изолация на жителите на тези квартали. Това води и до проблеми с изграждането и поддръжката на инфраструктурата и хигиената и трудности при осигуряването на услуги на живеещите там.

Институциите, местните власти, неправителствените организации трябва да продължават да работят за намаляването на социалните дистанции между част от ромите и не-ромите, сочи решението на правителството. Като пораждащи разделението са посочени икономическите причини и негативните стереотипи.

Според кабинета на Борисов тези предизвикателства ще бъдат преодоление чрез участието на цялата общественост. Посочено е и, че целевите групи още по-активно трябва да се включат във формиране и изпълнение на национални и местни политики, инициативи за популяризиране на културната идентичност на етническите общности, на добрите примери, постижения и др.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама