Манолова може да сезира КС заради Изборния кодекс

16:11, 04 май 16 / Политика 25 339 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Омбудсманът Мая Манолова обмисля дали да сезира Конституционния съд заради промените в Изборния кодекс, свързани с гласуването на българите в чужбина.

Днес тя се е срещнала с представители на български организации в чужбина, които са й представили петиция от над 6 000 подписа срещу ограничаване правото на вот на българите по света. Манолова е инициирала и среща с премиера Бойко Борисов.

Представителите на българските общности бяха категорични, че сред най-големите недостатъци на Изборния кодекс е отпадането на възможността за автоматично образуване на секции в местата, в които вече е имало такива, каквато опция даваха отменените текстове.

„Смятам, че редица текстове от така гласувания наскоро Изборен кодекс са крачка назад от вече извоювани права на гражданите и това не е в полза на демократичния процес. Преди обаче да се възползвам от правомощието си да сезирам Конституционния съд, ще поискам от Консултативния конституционен съвет, който действа към институцията, да излезе със становище по тях“, подчерта Манолова. Тя допълни, че ще изчака да види и дали президентът Росен Плевнелиев ще наложи вето.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама