Военна техника „окупира“ центъра на София

18:59, 04 май 16 25 397 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Бойната техника, която ще участва в парада по повод Деня на Храбростта и празник на Българската армия, ще се изнесе от 19.00 ч. от летище „Доброславци” и до 22.00 ч. ще се дислоцира пред Централния военен клуб. Това съобщават от Министерството на отбраната.

Тя ще се движи по маршрут летище „Доброславци“ – бул. „Ботевградско шосе“, бул. „Дондуков“ - бул. „Васил Левски” – бул. „Цар Освободител” – площад „Народно събрание” - Централен военен клуб.

Репетицията за Водосвета на бойните знамена и Знамената-светини ще се проведе пред паметника на Незнайния воин в 22.30 ч., а репетицията за военния парад на площад „Княз Александър I“ ще започне в 23.00 ч. Генерална репетиция на авиационната техника пък ще бъде утре на 5 май.

На 6 май отбелязването на празника ще започне от 09.00 часа пред паметника на Незнайния воин с водосвет. Той ще бъде отслужен от Негово Светейшество Неофит – Патриарх Български и Митрополит Софийски. Ще бъдат поднесени венци и цветя в памет на загиналите български воини.

Военният парад ще започне в 10.00 ч. на площад „Княз Александър I“ в София. През тази година в него ще участват над 1 300 военнослужещи с над 35 верижни и колесни машини на Сухопътните войски, зенитно-ракетни войски и служба „Военна полиция“, както и 12 самолета и вертолета от състава на Военновъздушните и Военноморските сили.

Бойната техника, която ще участва в парада, включва: танк Т-72; 122-милиметрова самоходна гаубица „2С-1”- „Гвоздика“; бойни машини на пехотата (БМП-1 и БМП-23); многоцелеви транспортьор лек брониран (МТЛБ) „Тунджа“; бронетранспортьор (БТР)-60 ПБ МД1; зенитно-ракетни комплекса „ОСА“ АК; 152-мм оръдие гаубица Д-20; реактивна система за залпов огън БМ-21 „Град“; тактически ракетен комплекс „Точка“; бронирани леки автомобили за повишена проходимост (ЛАПП) „Мерцедес“ G 270; бронирани „Хамър“ М 1151 А/В 1; бойни бронирани колесни машини (БТТ) „Commando select“ и „Guardian“; бронирани автомобили „SAND CAT“; пускови установки от зенитно-ракетни комплекси (ЗРК) С-300; пускови установки от ЗРК С-125.

Военновъздушните сили ще представят типове летателна техника, която е на въоръжение в момента. Над площада, в различни формации ще преминат: вертолети Ми-17, AS-532AL „Cougar”, „Bell“-206, военно-транспортни самолети C-27J “Спартан” и Ан-30, учебните самолети „Пилатус“ РС9М и L-39ZА и бойните самолети МиГ-29 и СУ-25. За първи път над София ще прелети и вертолет AS – 565 PANTHER от ВМС във формация с вертолетите на ВВС.

При изпълнението на Националния химн по време на парада ще бъдат изпълнени 20 артилерийски салюта.

В 12.00 ч. пред сградата на Администрацията на президента на Република България ще бъде извършена тържествена смяна на караула.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама