120-годишен кантар и гергьовска люлка в Етнографската къща в Добрич

08:46, 06 май 16 25 282 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Днес в Етнографската къща в Добрич по традиция се организират Гергьовски обреди. В двора на музея добричлии ще могат да се претеглят за здраве и плодородие на над 120-годишен кантар, принадлежал на търговец на вълна. Както повелява обичаят, малки и големи ще стъпят на кантара, за да са здрави и силни в земеделската работа.

Според традицията, на днешния ден всеки трябва да се претегли на кантар, за да разбере колко е наддал през зимата и колко ще отслабне, когато започнат усилните дни на полето. В двора на къщата ще бъде завързана и Гергьовска люлка, окичена със здравец. Всеки, който се полюлее, може да достигне слънчевите лъчи. Люлките на Гергьовден се окичват със зеленина, защото се е вярвало, че древната сила на растенията ще се възпроизведе и върху човека и ще го дари с много здраве и късмет

В Етнографската къща ще бъде подредена изложба-базар на обредни хлябове и погачи, организирана съвместно с Регионалния съюз на хлебопроизводителите. Питите за празника, които се замесват от най-чистото брашно, са украсени с овчарски геги, овце и други пластични знаци с пожелание кошарите и хамбарите да са пълни.

Любители и ценители на хубавата добруджанска музика и песен ще могат да се насладят на изпълненията на групи за автентичен фолклор.

На Гергьовска люлка ще могат да се полюлеят и на площада в Генерал Тошево, като проявата е организирана от НЧ "Светлина - 1941" от 10.00 часа. Там генералтошевци ще могат да послушат български песни и да потанцуват български хора.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама