Рецепта с агнешко за Гергьовден разкри топ готвачът шеф Йордан Димитров
16:40, 06 май 16
25
897
Шрифт:
За празници като Великден и Гергьовден залага на българската кухня, дори и когато е работел на „Кораба на мечтите”. Основното, отново е по българска традиция - печено агнешко. Често приготвял цяло печено агне, пълнено с булгур.
За читателите на Topnovini.bg шеф Димитров сподели една от своите любими рецепти с агнешко за Гергьовден:
Цяло агнешко бутче, обезкостено и фаршировано с фарс от заешко месо:
За приготвянето се използва едно агнешко бутче /около 2-2,5 кг/, което се обезкостява. След това месото се разстила, като за руло. След това един заек, заешко филе или заешки бутчета се обезкостяват. Слагат се в блендер. Прибавя се готварска сметана, розмарин, дивесил /лющян/, щипка сол, бял пипер. От тези съставки се приготвя пастет. Разстила се върху агнешкото бутче, като върху филия. Навива се на руло. Завързва се с канап /кухненски конец/. Намазва се с червен пипер, гюзум, лющян, от които може да се направи марината. Поставя се в тавичка и се покрива с алуминиево фолио. Пече се на 160-170’С около 2-2,5 часа. Проверява се дали е готово. След това маха фолиото и за около 15 минути се запича, за да хване коричка. Когато ястието е готово, се реже на шайби или конусовидно на пънчета.
Може да се сервира с агнешка дроб сарма, с картофен огретен с мащерка, с млад зелен боб, лук и бекон или със задушен спанак, лук и домати.
Йордан Димитров е работил дълги години в Германия, в едни от най-реномираните ресторанти. В местността Bad Wiessee е обслужвал немския политически елит, бившия президент на Байерн Мюнхен Ули Хьонес, актьора Роуън Аткинсън. В Bad Wiessee всяка седмица при него са се хранили мишлен готвачи. В тази местност къщи имат Роман Абрамович, собственикът на Hugo Boss Марцато. Пред именитите си клиенти шеф Димитров винаги представял и презентирал българска кухня и е категоричен, че гостите са оставали изключително доволни.
Бил е шеф готвач на 5-звездния круизен кораб „Корабът на мечтите", вече е главен готвач на 5-звездната перла в Албена - „Фламинго Гранд". Познатият у нас от немската филмова продукция "Кораб на мечтите" и "Круиз към щастието" е един от най-изисканите и супер луксозни плавателни съдове в круизната индустрия. Корабът плава в целия свят и хвърля котва на 6 континента. През 2012 г. "Мs Deutschland" e бил използван за плаващ хотел по време на Олимпийските игри в Лондон. Когато шеф готвач Димитров кандидатства за работа на кораба, за неговата позиция се борят 800 човека за 2 места.
От тази година шеф Димитров е главен готвач на петзвездния хотел „Фламинго Гранд" в курорта Албена”. Той обещава, че гостите на хотела ще се насладят на невероятна кулинарна палитра.
Добави коментар