Ученици от Попово ще практикуват биоземеделие в Италия

07:14, 07 май 16 25 390 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Трета група ученици от Гимназията по селско стопанство "Никола Пушкаров" в Попово  се готвят за практикуват в Италия. Проведе се първата информационна среща с родителите на учениците одобрени за мобилност по проект "От фермата до вилицата - практики за етичен и устойчив агробизнес". 20 възпитаници на гимназията от всички професии, ще практикуват три седмици през месец октомври в град Сполето, Италия, където се намира Биоферма Патриче, дългогодишен партньор на поповското училище.

Стопанството е разположено на площ от 17 хектара в околностите на Сполето - Умбрия, сред маслинови гори, лозя, овошки и зърнени насаждения. Фермата развива органично земеделие и агро-туризъм от 1988 година. Произвеждат се само органични продукти – вино, зехтин, маслини, зърнени култури и хляб, месо и яйца от техни домашни животни. Тези продукти се предлагат на туристите във фермата и в търговската мрежа от биомагазини в близкия град и в региона.

Това е типична ферма от семеен тип, използваща максимално природните, стопанските и туристическите дадености на региона. Тя съчетава природосъобразно животновъдство, земеделие и агро – туризъм. Всички етапи на развитието на биофермата са финансирани чрез проекти по различни европейски програми.

"Практики в Италия ще има и през 2017 година за следващите 20 ученици. Новият проект "Фамилното биоземеделие - инструмент за интелигентен и приобщаващ растеж и устойчиво местно развитие" по програма Еразъм+, който спечелихме е класиран на девето място от 164 кандидата. Гордеем се, че сме единствената професионална гимназия в областта печелила четири поредни години мобилност за своите ученици." споделиха от поповското училище.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама