БСП избира нов председател

07:58, 07 май 16 / Политика 25 354 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
49-ият Конгрес на БСП ще събере в зала 1 на НДК 782 избрани делегати от цялата страна и около 2 хиляди гости. Сред тях ще са представители на политическите партии от коалиция „БСП лява България", местната власт, синдикатите, работодателските и граждански организации. На събитието ще присъстват и генералният секретар на Социалистическия интернационал Луис Аяла, президентът на ПЕС Сергей Станишев, политици и дипломати от Европа и света. Началото на конгреса е днес от 10 часа, като ще продължи и утре от 9.30 часа.

Изборът за председател и Национален съвет ще се проведе тази вечер, а евентуалният балотаж между двамата основни конкуренти за лидерския пост (настоящият лидер Михаил Миков и депутатът Корнелия Нинова) ще бъде утре. Освен Миков и Нинова, в битката за председателското място ще се бъдат и бившият лидер на партията и настоящ президент на ПЕС Сергей Станишев, Красимир Янков, бившият военен министър Ангел Найденов, бившият соцдепутат Антон Кутев, евродепутатът Георги Пирински, бившият външен министър Кристиан Вигенин, Атанас Зафиров, Жельо Бойчев Петър Мутафчиев, Атанас Мерджанов, Атанаска Тенева, Валери Жаблянов, Георги Гергов, Дора Янкова, Драгомир Стойнев, Илияна Йотова, Калоян Паргов, Кирил Добрев, Костадин Паскалев, Красимир Янков, Милко Багдасаров, Румен Гечев, Румен Овчаров, Янаки Стоилов.

На Конгреса лидерът на столетницата Михаил Миков ще започне с представянето на на политически доклад и отчет за дейността на Националния съвет на социалистите и парламентарната дейност на партията в Народното събрание и европарламента. Ще бъдат представени и експозе по доклада на Общопартийната контролна комисия на партията, както и проектите на документи, които ще бъдат обсъдени и приети на Конгреса - Политическа платформа на БСП, „България и БСП - състояние и перспективи за развитие" - етапен доклад на комисията и Политическа декларация „125 години БСП".

Според програмата на Конгреса е предвидено и провеждането на избор на национални ръководни органи на партията. Заложеният час за начало на гласуването е 18 часа. Предложенията за председател на НС на БСП са 32, а за членове – 571. Предложенията за председател на Общопартийна контролна комисия (ОПКК) са 35.

За столетницата обаче най-важен е не толкова изборът на нов председател, колкото съставът на националния й съвет. Именно от него зависят основните решения в БСП, включително и на лидера й. Все пак за момента най-големите конкуренти и почти с равни шансове за победа са Михаил Миков и Корнелия Нинова.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама