Общинско финансиране осигурява XII издание на Международния конкурс за екслибрис

08:25, 07 май 16 / Култура 25 321 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Дванадесетото издание на Международния конкурс за екслибрис ще се проведе през настоящата година в Регионалната библиотека „Любен Каравелов“ в Русе, след като културната институция е спечелила проект, посветен на него, на тема „Ех Vino - Ex Veritas”.

За втора поредна година пък международният форум ще се организира под патронажа на Министерството на културата.

След провеждането на конкурса, ще бъде подредена изложба с творби на участниците. Проектът се финансира по Програма „Култура“ на Община Русе за проекти в областта на изкуството и културата.

Освен утвърдените традиционни събития, русенската библиотека се ползва от нововъведение за почистване на фонда си, което се прилага за пръв път в България, но е използвано и в дезинфекцията на книгите в Зографския манастир в Атон, в Александрийската библиотека и на История славянаобългарска от Паисий Хилендарски.

Методът се нарича аноксия и се използва за осигуряване безопасността на служителите и читателите, които ползват стари издания, в които може да са се развъдили вредни микроби.

Такова опасение в Регионалната библиотека няма, но се прави с превантивна цел. Заявката е за 15 кубични метра – книги и хранилище.

Аноксията представлява напомпване на азот в непропусклив балон, който обгръща съответните книги. Те престояват в него 3 седмици, които са достатъчни за дабъдат унищожени микроорганизмите, въдещи се в книгите. Услугата се извършва от частна фирма, след оценка на експерти.

За месец май пък служителите на РБ „Любен Каравелов“ са подготвили богата и разнообразна програма. Тя вече започна и продължава на 9 май от 11.00 ч. на площад „Княз Александър Батенберг“, където ще бъде открита Националната библиотечна седмица за 2016 г. под надслов „Библиотеката - място за всеки“. Ще има информационен щанд по повод Деня на Европа, в организацията на който освен от културната институция, са се включили и от Информационния център на евродепутата Мария Габриел и Младежкия парламент

На 10 май от 17.30 ч. във фоайето на втория етаж ще бъде премиерата на книгата на Георги Иронов „Неполиткоректни размисли“.

Още на следващия ден – 11 май, от 18.00 до 21.00 часа на площад „Княз Александър Батенберг“ ще се проведе Нощ на литературата, в рамките на която са предвидени множество и разнообразни събития.

На 12 май от 17.30 часа в зала „Изкуство“ на библиотеката ще има конкурс за руска поезия „Пусть всегда будет солнце!“, организиран от „Движение Русофили – клон Русе”. 

На 13 май, също от 17.30 ч. и пак на същото място ще бъде ХІІ Великденско състезание по информатика и информационни технологии, организирано от Центъра за ученическо научно и техническо творечство.

На 14 май от 10.00 до 12.00 ч. в Детския отдел е подготвена Работилница за комикси, с участието на деца от ЦДГ „Пролет“ и ОУ „Иван Вазов“.

На същата дата, но следобед – от 14.00 до 17.00 ч. в зала „Изкуство“ ще бъде първият за месеца Майсторски клас по актьорско майсторство с модератор доц. д-р Катерина Илкова. На 15 май от 10.00 до 13.00 ч. в зала „Изкуство“ е вторият такъв.

На 16 май от 17.30 ч., във фоайето на II етаж е срещата с Даниел Гаглиардо „Космическото познание за едно ново човечество“. 

На 18 май от 11.00 ч. в зала "Изкуство" ще бъдат отбелязани 25 години издателска къща "Хермес".

От 17.30 ч. същия ден във фоайето на втория етаж е премиерата ва сборника с разкази на Николина Пенева „В сянката на тишината“.

На 21 май от 16.00 до 24.00 ч. е Нощта в библиотеката, в която традиционно се включва русенската културна институция.

На 25 май от 18.00 ч. във фоайето на втория етаж ще бъде представена книгата на радиожурналиста Румен Стоичков „Някъде там“.

На 28 май от 10.00 до 16.00 ч. в зала „Изкуство“ ще бъде поредното издание на изключително популярния сред русенската публика клуб „Здраве“. Темата е „Практична и приложна физикална и мeнтална радиестезия. "Рейки енергията – пръв помощник на физикалната радиестезия". 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама