Президентът наложи вето на Изборния кодекс

10:56, 07 май 16 / Политика 25 313 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Президентът Росен Плевнелиев ще върне за повторно обсъждане текстовете, ограничаващи избирателните права на сънародниците ни в чужбина. Това съобщиха от "Дондуков" 2.

"Президентът вярва, че Изборният кодекс (ИК) следва да гарантира честността на изборите както в страната, така и в чужбина и подкрепя всяка демократична промяна в тази посока. Това обаче не трябва да става за сметка на неравното третиране на българските граждани в чужбина. Според президента опитът да се преборят лошите изборни практики, не трябва да създава национално разединение. Демокрацията живее чрез изборите, защото в изборния ден чрез енергията на гражданите, благодарение на тяхната активност, политическите институции получават своята представителност и легитимност. Изборните правила имат за цел не постигане на баланс между отделните партии в парламента, а създаване на максимална възможност на гражданите да излъчат своите представители", се казва в прессъобщение на президентската институция.

Оценката на държавния глава е, че с измененията в Изборния кодекс Народното събрание иска да гарантира по-широки възможности на българските граждани в чужбина да участват в избори чрез дистанционно електронно гласуване, но докато това стане реалност, създава ограничения пред тях.

Промените предизвикаха бурно недоволство на българите, живеещи в чужбина, които се оказаха с ограничена възможност да гласуват на избори. Заради текстовете, предложени от "Патриотичния фронт", имаше протести в множество градове по света, както и в София.

Премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов също се обяви против ограниченията, но се оправда с коалиционна култура. Активно, чрез тристранни преговори, се включи и омбудсманът Мая Манолова. Тя даде заявка и за сезиране на Конституционния съд.

Недоволни от текстовете се оказаха и от Реформаторския блок, ДПС, ДОСТ и АБВ. От "Патриотичния фронт" обаче заявиха, че няма да отстъпят, като твърдят, че благодарение на приетите текстове ще бъде ограничено влиянието на Турция във вътрешната ни политика.

За да бъде преодоляно ветото в пленарна зала, депутатите трябва да гласуват текстовете с повече от 121 гласа.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама