Миков призова за край на вътрешнопартийните боричкания в БСП

11:04, 07 май 16 / Политика 25 372 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
На БСП се пада национално отговорната задача да посочи пътя на България, да открие нов капацитет за политика и да се справи с новите шокови геополитически рискове. Това заяви лидерът на столетницата Михаил Миков по време на 49-ия конгрес на партията, предаде репортер на София Topnovini.bg. Той призова да се сложи край на вътрешнопартийните боричкания и уточни, че за някои БСП се използвала като търговска марка за прокарването на интереси. "Недопустимо е да се правят политически съюзи само заради участието във властта", заяви Миков. 

"Какъв е смисълът да гласуваш, ако после някой ще пренапише протокола. На левите партии се пада задачата да върнем отново демократичните достижения. Затова за нас има и ляво, и дясно. Трябва да работим за приобщаване на всички и да върнем чувството, че хората имат право да искат и настояват пред политиците", подчерта лидерът на левицата. 

Според него най-голямото предизвикателство е да не отстъпят пред исканията си. "Свикнаха да приемат БСП като част от статуквото. Трябва да преминем решително към друга политика. БСП трябва да продължи да се утвърждава като национална партия. Не сме воюваща държава, още по-малко с Русия", категоричен е Миков. 

"Днес отново заявяваме, че няма да обсужим корпорацията. Настояваме за отмяна на санкциите срещу Русия, приемане на държавата ни в Шенген, спиране на приема на бежанци без необходимата европейска солидарност, възстановяване на държавите, които бяха провалени заради нечий геополитически интерес. До края на месеца президентът пое ангажимен да свика КСНС заради демографската криза", добави Миков и отново подчерта, че моделът на здравеопазването доказал, че е неефективен, а достъпът до здравеопазването е все по-ограничен. 

Според него е необходима промяна, която да отстоявт. За образованието, той заяви, че в България грубо се политизирала системата. "То трябва да осигури устойчиво възпроизвеждане и на езика, и на духовността. Трябва да кажем - "стига бизнес с образованието на българските деца", заяви Миков.

"Данъчната ни система е крайно несправедлива. Днес бедността в България е огромен проблем. Икономическият напредък е важен и полезен, но не дава гаранции за социална справедливост. Лявата ни алтернатива означава засилване на печалбите в банковия сектор, продължаване на борбата с картелите", убеден е лидерът на социалистите. Според него държавата прехвърля много отговорности на общините, разтоварва задълженията си за сметка на общините. По думите му партията преминала през Прехода, запазвайки своето влияние. БСП никога не си позволила да се трансформира и преражда. Ще имат влияние и след Прехода, но само ако запазят идейния си характер. 

"Няма ново ляво, грешно е да се търси такова. Има само истинско и понякога псевдо ляво. Левият ни курс обаче не е завършен. 125-годишната ни история е почти толкова дълга, колкото историята на България. Факт е, че доверието на хората в политиката е по-слабо. Необходимо е с активна работа да започнем сега, днес и веднага. Колкото по-уверено крачим, толкова по-лесно ще ни бъде да гледаме в очите хората, когато говорим с тях", продължи лидерът на БСП. 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама