Прическите и подстригването на животни вече е необходимост, а не суета

11:51, 07 май 16 / Любопитно 25 4744 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Всеки който има домашно животно вкъщи знае, че постепенно то се превръща в част от семейството. Но отглеждането на домашен любимец е сериозен ангажимент. Гергана Тончева, която е грууминг специалист, разказва защо освен от игри, забавления и разходки, домашният любимец има нужда и от редовно къпане, ресане, подстригване.

"Предварителната подготовка включва баня. Преди всяка една прическа и подстрижка е важно доброто къпане, но с правилните продукти-шампоани, балсами и спрейове. Трябва да бъде изсушено в правилната посока и след това да бъде перфектно сресано - да няма никакви възелчета или заплитания. Сресваме с четка като разтваряме добре козината. При ресането към главата създаваме обем . Когато не искаме обем при породи като йоркширски териер, шицу или болонка се реши надолу по посока на растежа, защото при тях трябва перфектно гладка и паднала козина", казва Гергана. Най-често сега работи с йоркширски териери.



"При мен идват и 8 - месечни кучета, които отдавна са минали бебешкия период за някои от породи, но никога да не са се сблъсквали с тези процедури. Това се оказва трудоемко и неприятно както за кучето, така и за стопанина. Дългокосместите породи, които имат честа нужда от грижи, трябва да се започнат процедурите, когато животните са на около 3 месеца. Ресането трябва да започне вкъщи, за да свикнат и да знаят, че гребенът не е за игра", усмихва се пловдивчанката.

Тя казва, че напоследък водят много котета и зайчета за подстригване. Защото когато имат дълга козина тя се сплъстява, а защото собствениците обикновено пропускат ресането.



"Работи се с машинка. Тя е специално за кучета с по-мощен мотор, която издържа на това огромно количество козина, което имат животните. Съветвам хората да не експериментират с техните машинки. Желая да ми оставят кучетата, за да може сама да работя. Кучетата често не са спокойни в присъствието на собственика. Искат да прекратя и започват с мрънкане и молене хората да си ги вземат. А когато ги оставят животните 10-15 минути гледат към вратата, виждат че аз ще си свърша работата и няма страшно и започват да се държат много по-спокойно", допълва Гергана.



Спомня си, че си е взела първото куче преди 9 години и не е имало места, на които да се подстригват животни. Наложило се е да го подстриже сама, защото са ходили на изложби.

"Реално в България това не професия, няма курсове и кой да ги провежда. Когато започнахме контактувах с хора за първоначалните знания. После заминах за Германия. След това се върнах и реших че искам да продължа. Бях и във Варна при колежка, която се справя добре с работата си, защото знаех как да поддържам изложбени кучета, но не домашни любимци. И вече 6 години работя професионално", уточнява Гергана.



Категорична е, че рязането на ноктите на животните е важно, въпреки че много хора го пренебрегват. "Когато не се износват достатъчно започват да растат и стигат дотам, че когато кучето стъпи ноктите пречат и започват да се изкривяват пръстите. След изрязването се почистват ушите", обяснява жената, която обича невероятно много животните.



"Най-трудно е, когато те не са научени и се опитват да хапят. За мое голямо щастие съм хапана само веднъж, и то не сериозно. Но даже да се порежа хората веднага мислят, че се е случило нещо по време на работа", допълва Гергана. В процедурите се включва и подстригване на опашка -за хигиена и на коремчето. Подстригването трябва да се прави веднъж на месец, дори и да е частично, завършва Гергана.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама