Получаваме от САЩ по 7 млн. щ.д. на година за военно оборудване и обучение на кадри

14:05, 07 май 16 / Политика 25 315 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
България и САЩ ще продължат да развиват двустранното партньорство и приятелство, които са необходими за сигурността и просперитета на двете държави. Това стана ясно от срещата между министърът на външните работи Даниел Митов и заместник държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен, съобщиха от пресцентъра на Министерството на външните работи.

Двамата са подчертали решимостта на двете страни да работят за осъществяването на споделената визия за единна, свободна и мирна Европа, изправяйки се пред регионалните и глобалните предизвикателства.

Митов и Блинкен са отбелязали напредъка на петте съвместни работни групи между България и САЩ, които са създадени през 2015 г. от външния ни министър и държавния секретар на САЩ Джон Кери. Задачата на работните групи е да задълбочат и укрепят двустранното стратегическо партньорство в сигурността и отбраната, борбата с тероризма, енергийната сигурност, върховенството на закона, образованието и връзките между народите на България и САЩ.

От срещата става ясно, че България като член на Глобалната коалиция за борба срещу „Ислямска държава“ е допринесла с положените усилия за спиране на потока от чуждестранни терористични бойци. Блинкен не е пропуснал да отбележи, че българските гранични полицаи и експерти, занимаващи се с фалшифицирани документи, са повишили способността си да наблюдават и идентифицират чуждестранни бойци благодарение на предоставеното от САЩ обучение.

Всяка година САЩ предоставя на България 7 млн. щ.д. за военно оборудване и обучение на кадри на разменни начала. Българо-американските двустранни военни дейности през последните години са се увеличили с над 400%. Те са част от изпълнението на Инициативата за гарантиране на сигурността в Европа и операцията „Атлантическа решимост“. Двете страни осъществяват съвместни учения в сферата на сигурността с участието на сухопътни, военноморски и военновъздушни сили, отбелязват от ведомството.

Сътрудничеството продължава, като Европейското командване на САЩ обсъжда с Министерството на отбраната да бъде изграден и развит Център за реагиране в случаи на военни инциденти в киберпространството (Military Cyber IncidentResponse Center – MCIRT).

Блинкен е на двудневно работно посещение в София, като вчера се срещна с президента Росен Плевнелиев и с министър-председателя Бойко Борисов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама