Човекът зад „Досиетата Панама“: Не съм шпионин! Направих го, за да има справедливост

15:39, 07 май 16 / Свят 25 293 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Лицето, което направи възможно целият свят да разбере за офшорните сметки на богатите, проговори за причините, които са го накарали да изкара на бял свят „Досиетата Панама". Източникът на данните изпрати писмо до в. „Зюддойче цайтунг“, в което освен мотивите за своите действия източникът предлага помощ в замяна на имунитет.

„Равенството на доходите е един от определящите въпроси на нашето време. Банки, финансови регулатори и данъчни власти се провалиха. Решенията са взимани, за да бъдат пощадени богатите, а вместо върху тях вниманието се фокусира върху хората със средни или ниски доходи“, заявява в писмото си анонимният източник познат повече като „Джон Доу“.

По думите му несправедливите офшорни зони е основната причина, която му е въздействала да осъществи най-голямото изтичане на данни в историята. “За протокола, аз не работя за никое правителство или разузнавателна агенция директно или като изпълнител и никога не съм работил. Моята гледна точка е изцяло моя", посочва лицето.

Според него изтеклите данни са довели до така необходимия дебат в обществото и показват без сянка на съмнение, че въпреки че офшорните компании не са незаконни, по дефиниция те се използват за извършване на широк спектър от тежки престъпления.

От думите му става ясно още, че преди да даде документите на Международният консорциум от журналисти той ги е предложил на няколко големи медии, сред които и „Уикилийкс“. Те обаче не са преценили, че информацията си заслужава труда и публикуването.

Източникът посочва в писмото си, че е взел решение какво да изпрати документите на разследващите журналисти, след като е “осмислил мащаба на несправедливостите”, които разкриват те.

Към момента полът и самоличността на лицето разкрило офшорните измами на богатите в обществата по целия свят остават в тайна.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама