Ромите от Сливен празнуват Хедерлези

16:28, 07 май 16 25 349 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Представители на ромския етнос се събраха в местността "Храни поле" на Сливенските минерални бани по случай празника Хедерлези (Гергьовден). Проявата се организира от Сдружение „Ромска академия за култура и образование” по проект на Община Сливен  "Интегриран проект за социално включване на роми и други уязвими групи в гр. Сливен”, реализиран с финансовата подкрепа на Швейцария в рамките на швейцарския принос за разширения Европейски съюз“. 

Заместник-кметът по икономическо развитие Стоян Марков приветства присъстващите и ги поздрави за празника. Той изрази задоволство от реализацията на проекта, който ще направи възможно построяването на детска градина, културно-информационен център и здравен център за нуждите на ромската общност. Стоян Марков поздрави гостите на събитието и от името на кмета на общината Стефан Радев с посланието да продължават да поддържат  своите традиции. "Защото,  когато човек поддържа традициите си, той знае своето минало", отбеляза зам.-кметът.

Приветствие към ромите отправи и Стела Костова, председател на Сдружение „Ромска академия за култура и образование”.  "Искам да Ви честитя този голям наш ромски ден, Гергьовден! Бъдете живи и здрави, много щастливи, много достойни, много борбени!", каза тя. По думите й, ромите са с голямо благородство, добродушие и талант. Стела Костова благодари на Община Сливен за предоставянето на възможността да бъдат организирани културни прояви като днешната. 

Празникът Хедерлези продължи с концерт на оркестър "Карандила", състезание по борба, скачане с въженца, бягане - лека атлетика, състезание за най-хубави каруца и кон, и надиграване. Най-добрите в състезанията бяха отличени с награди.

Сред официални гости на проявата бяха заместник-кметът по икономическо развитие Стоян Марков и Дилян Стойков, гл. експерт в Дирекция "Социални дейности, здравеопазване и спорт" в Община Сливен

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама