Некачествената работа на МВР довела до проблеми в окръжната прокуратура в София

17:29, 07 май 16 25 473 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
За преобладаваща част от проверките по преписките, възлагани на органите на МВР, един от основните проблеми, но с устойчив характер, е качеството на извършване на проверките. Това се казва в доклада за дейността на Окръжна прокуратира – София за 2015 г.

В него се казва още, че не се извършват пълни и всестранни проверки, изпълняват се формално указанията на прокурорите и не се проявява активност за събиране на допълнителни сведения, обяснения или документи, възникнали като необходимост в хода на проверките. Също така се снемат обяснения, без да се изяснят в цялост относимите факти и обстоятелства. Преодоляването на проблема с качеството на проверките е за сметка пък на срочното им решаване.

„Контролните органи в страната не са активни предвид големия обхват на дейности, сфери и правомощия, с които разполагат. Прокуратурата често е сезирана от тях за случаи, в които не са налице данни за престъпления и по-скоро се касае за нарушения“, пише в анализа на окръжната прокуратура.

Окръжните прокурори препоръчват да има системен надзор и контрол от наблюдаващите прокурори, за да се повиши ефективността на прокурорската дейност по преписките. Освен това да се подобри и ефективността на съответните ръководители на структурите, на които са възложени проверките.

 

По внесените в първоинстанционните съдилища през 2015г. прокурорски актове, общо 1845 на брой са били образувани общо 1854 дела. Върнати на прокуратурата са 74 дела, което е с две повече от броя на върнатите през предходната 2014 г.

Причините за върнатите дела са повтарящи пише в доклада. Окръжните прокурори отбелязват, че тяхната работа зависи от работата на разследващите органи /следователи и разследващи полицаи/, при които има липса „на компетентност, отговорност, инициативност и оперативна самостоятелност на тези органи“. Има също така и пропуски от страна на прокурорите, изготвили съответния акт, внесен в съда. Нарушенията представляват преимуществено такива, които рефлектират най-вече върху правото на защита на обвиняемите

Отбелязва се и факта, че през отчетната 2015 г. броя на реално работещите и разследващи полицаи е бил недостатъчен и всеки един от тях е работил по множество досъдебни производства.

Причина за оправдателните присъди пък са грешките при събиране на доказателствата, съответно - недостатъчно активната роля на прокурора в качеството му на наблюдаващ такъв при подпомагане на разследващите органи в работата им в тази връзка, така и недостатъчното оглеждане и неправилната преценка от страна на самия наблюдаващ прокурор при изготвянето на съответните прокурорски актове. Тук следва да се отчете слабата активност на самите разследващи /следователи и разследващи полицаи/ при събирането на доказателствата и непрекъсната нужда същите да бъдат напътствани и направлявани.

„Кадровото обезпечаване на СОП и 9-те районни прокуратури към нея през 2015г. е било крайно незадоволително, което рефлектира върху цялостната дейност на ОП София“, пише още в доклада на Окръжна прокуратура – София.

През 2015 г. в окръжния район при щат 62 прокурори реално са работили 41,6 прокурори, а в Окръжна прокуратура –София при щат 16 прокурори, реално са работили 12 прокурори.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама