Коритаров сравни промените в Изборния кодекс с нацизма в Германия

09:23, 08 май 16 / Политика 25 270 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Промените в Изборния кодекс, които бяха приети от Народното събрание по предложение на „Патриотичния фронт“ и ограничват изборните права на българските граждани от турски произход напомнят за опитите на окончателно решение на въпроса с евреите в нацистка Германия. Това каза журналистът Георги Коритаров в сутрешния блок на Нова ТВ.

Той подкрепя наложеното вето от президента Росен Плевнелиев на Изборния кодекс. Според него решението на държавния глава е повече от оправдано. „Това е един естествен демократичен акт на върховен глава, който влиза в най-пълноценната функция на обединител на нацията“, каза Коритаров.

Журналистът определи като нелогично поставянето на избирателните права на везна. „Когато има везна в търсене на баланса между опит за окончателно решаване на въпрос за ликвидиране или максимално ограничаване на такива права и от другата страна на везната стои демокрацията за равни права в името на някаква стабилност, това е нещо нелогично“, каза той. Според него защитниците на демократични ценности, трябва да кажат, че „стабилност и компромис с нацизъм са абсолютно немислими и невъзможни“.

Коритаров предпочита да се проведат предсрочни парламентарни избори, отколкото да се търси баланс при изборните права, с който ще се ограничи гласуването на хората в Турция. Според него важно какви са разбиранията ни за Турция.

Журналистът Емил Кошлуков също подкрепи ветото на президента. Той смята, че даже Плевнелиев се е забавил с решението си. Според него проблемът при приетите промени е в ограничаването на турските гласове.

„Или приемаме българите в чужбина като наши съграждани, или не. Не може да мълчим пред тези проблеми. Българските турци милеят повече за родината, отколкото тези, които са отишли в Чикаго“, каза Кошлуков.

Заради текстовете, предложени от "Патриотичния фронт", имаше протести на българи в множество градове по света, както и в София. Омбудсманът Мая Манолова даде заявка за сезиране на Конституционния съд. Премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов също се обяви против ограниченията, но се оправда с коалиционна култура.

След като президентът наложи вето на промените в Изборния кодекс, съпредседателят на „Патриотичния фронт“ Валери Симеонов побърза да определи действието на Плевнелиев като „национално предателство в името на собствени политически амбиции“. Според „Патриотичния фронт“ с новите текстове ще бъде ограничено влиянието на Турция във вътрешната ни политика. За ВМРО ветото е “безотговорно, неприемливо и застрашаващо българската национална сигурност”. ДОСТ пък приветства решението на държавния глава. От ГЕРБ смятат, че гласуването за българите, живеещи в чужбина, трябва да бъде еднакво за всички. Според БСП, за да бъде наложено вето на Изборния кодекс, е имало основание.

ГЕРБ е поставена в изключително сложна ситуация. Тя ще реши как да гласува по върнатите от президента текстове във вторник. От “Патриотичния фронт” вече заплашиха, че ако текстовете не минат отново, те ще напуснат властта. За да бъде преодоляно ветото в пленарна зала, депутатите трябва да гласуват текстовете с повече от 121 гласа.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама