Кулинарна демонстрация направи в Каварна унгарски кмет

09:45, 08 май 16 25 366 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Кулинарна демонстрация направи в Каварна кметът на побратимения унгарски град Чопак Тибор Амбруш. Той ръководи делегация от представители на местната власт, която е на посещение в Каварна по повод празника на града – 6 май.

Кметът е за втори път тук. След като преди време наша делегация представила в унгарския град богатството на българската национална кухня, сега той решил да демонстрира достойнствата на гулаша – традиционно ястие за родината му.

Всички продукти  - от месото, през зеленчуците до водата, бяха донесли от Унгария. Тъй като кметът готви за първи път у нас, решил да не поема риск и затова е донесъл всички продукти от родината си.

Самият кмет бе най-активен около огъня, където в продължение на около два часа къкреше гулашът. Помагаха му другите членове на делегацията – представители на Общинския съвет.

Тибор Амбруш не пожела да сподели рецептата, но подчерта, че най-важното е, че това ястие се готви от говеждо месо. То се приготвя с много зеленчуци, с магданоз, като задължително трябва да има фасул. Жените приготвят малки кнедли от тесто, които се сваряват в гулаша, обясни кметът.

За него кулинарията е хоби. Готви както у дома, така и за градски празници в Чопак.  Винаги му доставя удоволствие, когато харесват ястията му. Явно съгражданите му ги харесват – не само гулаша, но и начина му на управление на града, защото Тибор Амбруш е кмет четвърти мандат, а на последните избори е получил подкрепата на 70 % от съгражданите си.

Ястието му тази година бе опитано от неговите домакини от общинската администрация в Каварна, както и от делегацията от другия побратимен град - Михайловци, Словакия.

Тибор Амбруш сподели, че е готов да превърне готвенето в Каварна в традиция, като следващия път ще сготви гулаш не за 30, а за 200 души на градския площад.

Зам.-кметовете на Каварна Ивелина Илиева и Митко Недев пък представиха българската кухня с вкусно Катино мезе.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама