Ветото на Изборния кодекс е поредният гаф на президента, според Каракачанов

10:07, 08 май 16 / Политика 25 268 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Ветото на президента Росен Плевнелиев върху промените в Изборния кодекс е абсолютна демагогия, защото правата на никого не се нарушават. Това е поредният му гаф. Той е най-слабият президент на България. Това каза председателят на ВМРО Красимир Каракачанов в сутрешния блок на бТВ.

Той попита дали президентът е говорел през мандата си за правата на българите в Македноия, Сърбия, Украйна или пък на тези в Молдовия. Според него в тези страни са истинските проблеми с правата на българските общности, защото тези държави се опитват да мачкат българското население.

Плевнелиев е трябвало да се срещне и с хората, които са направили законопроекта, и с българите в чужбина. Той обаче предпочете да вземе решението си еднолично, каза още Каракачанов.

Проблемът не е в това дали българите във Великобританция, Франция, Канада и Германия могат да гласуват, според председателят на ВМРО. „Проблемът е в това, че 15 г. в съседна държава, която не се управлява нито от Меркел, нито от Оланд, нито от Буш, нито от Обама, а се управлява от един човек, който преди два дни каза майната на Европейския съюз“, каза Каракачанов. Този човек арестува журналисти, генерали и хора, които протестират срещу неговата власт, и воюва с 20 млн. малцинство на своята територия. Така Каракачанов описа турския президент Реджеп Ердоган и допълни, че в Турция изборите се манипулират от официалните турски власти в полза на една или друга политическа партия.

„Не виждате ли какво се случва в Турция, не виждате ли намесата й директно и брутално във вътрешните работи на България“, попита депутатът.

Новите текстове в Изборния кодекс гласят, че българите, които живеят на територията на Европейския съюз, могат да откриват избирателни секции извън консулствата и посолствата на България навсякъде, където има 100 души, които пожелаят да гласуват. Така Каракачанов обясни, че не вижда ограничаване на правата на българите в чужбина в текстовете, които са приети от Народното събрание.

Заради промените в Изборния кодекс, свързани с гласуването в чужбина, имаше протести на българи в множество градове по света, както и в София. Омбудсманът Мая Манолова дори заяви, че е готова да сезира Конституционния съд.

ГЕРБ ще реши как да гласува по върнатите от президента текстове във вторник. За да бъде преодоляно ветото в пленарна зала, депутатите трябва да гласуват текстовете с повече от 121 гласа. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама