Окончателно: Миков води Нинова с 49 гласа в лидерската битка за БСП (обновена)

10:08, 08 май 16 / Политика 25 284 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Досегашният председател на левицата Михаил Миков води съпрерника си Корнелия Нинова с 49 гласа. Това стана ясно от официалните данни след тайното гласуване тази нощ, представени от председателя на Комисията за избор на национални органи на БСП Румяна Сидерова през втория ден на 49-тия конгрес на БСП, предаде репортер на София Topnovini.bg.

Балотажът между двамата претенденти беше напълно очакван, тъй като още вчера нагласите сред делегатите бяха точно такива. Разликата между Михаил Миков и Корнелия Нинова е малка, което прави шансовете й за победа реални. За Михаил Миков са гласували 329, а за Корнелия Нинова 280.

За поста се бориха общо петима кандидати, тъй като останалите направиха самоотводи. До петък вечерта общият им брой беше 28. Освен Миков и Нинова, останалите, между които делегатите можеха да избират бяха - Валери Жаблянов, Георги Гергов и Красимир Янков. С най-много гласове сред тях е бил Янков - 77, следван от Гергов с 55. Най-малко са гласували за Валери Жаблянов - той е спечели едва 10 гласа. 

За членове на националния съвет столетницата са избрани само двама - Дора Янкова и Стефан Данаилов.  За Янкова са гласували 455 делегати, а за Данаилов - 385. Те събраха повече гласове и от отишлите на балотаж за лидер на БСП - Корнелия Нинова  (368) и Михаил Миков (360). В 181-членния Национален съвет като делегирани от всеки избирателен район ще има 31 членове. По този ред в новия състав на разширеното ръководство влизат: Борислав Гуцанов от Варна, Иван Ченчев, Калинка Николова, Марин Пенков, Божидар Йотов, Кирил Леонов. Бойко Великов, който е зам.-председател на БСП по организационните въпроси,влиза по право в Националния съвет като ръководител на научно звено.

Ще има балотаж за председател на Общопартийната контролна комисия между Росен Малинов и Валентина Богданова. За Малинов са гласували 230, а за Богданова - 214 делегати. Членовете на националния съвет и Общопартийната контролна комисия ще бъдат попълнени по висшегласие (по последователността на гласовете), а не с избор.

Делегатът Красимир Манов взе думата в зала и разкритикува цялата процедура по провеждане на избори. Според него всички делегати снощи били заложници пред зала 6 на НДК, където бяха поставени урните за тайното гласуване.

"Това не е панаир. Това е висш форум на БСП. Жалко, че по този начин процедираме и то при избор на органи, които до следващия конгрес ще управляват. Много моля нека да се придържаме към утвърдените норми в устава и практиката. Какви са тези пазарлъци и договорки? Не е ясно за нас делегатите и за мен лично", подчерта той, като се обяви против висшегласието. 

Късно снощи след 23 часа започна тепърва гласуването, като преброяването е продължило до малките часове на нощта. Днес упражняването на вота по балотажа се очаква да се проведе около 11 часа.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама