Отмениха уволнението на директора на Историческия музей в Стара Загора

10:19, 08 май 16 25 406 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Състав на Окръжен съд Стара Загора призна за незаконно  уволнението на Ангел Динев като директор на Регионален исторически музей Стара Загора.

Производството е образувано по жалба на Ангел Динев срещу решение на   Старозагорския районен съд, който отхвърли иска му срещу уволнението. В жалбата се посочва, че той не е извършвал нарушения на трудовата дисциплина и винаги съвестно и точно е изпълнявал служебните си задължения. Предявил е и искове за отмяна на заповедта за прекратяването на трудовото правоотношение, за възстановяването на предишната му работа и за заплащането на обезщетение в размер на 6 270 лв.  за оставането без работа.

Ангел Динев е освободен от работа със заповед на кмета на общината, наложено му е дисциплинарно наказание “уволнение” с мотиви: поради това, че с действията си е злоупотребил с доверието на работодателя, откривайки конкурс за заемане на академична длъжност „доцент” по научна специалност „История на България”, без да са налице законови основания за това и при несъобразяване с изричните указания на зам.-министъра на образованието и науката и на зам.-министъра на културата. С тези си действия служителят е допуснал поведение, което противоречи на поведението му на ръководител на институцията, с което е злоупотребил с доверието на работодателя и уронва доброто му име и това на ръководената от него институция.

Според съда обаче от задълбочения анализ на посочените към заповедта мотиви се установява, че уволнението е извършено неправилно и незаконосъобразно, тъй като на не е налице  злоупотреба с доверието и доброто име на работодателя, на което основание е бил уволнен Динев. От събраните по делото доказателство съдът стига до извода, че заповедта на кмета е незаконосъобразна и следва да бъде изцяло отменена.

Затова и съдът признава за незаконно уволнението и възстановява Ангел Динев на предишната му работа - директор на Регионален исторически музей Стара Загора. 

 Решението може да се обжалва пред Върховен касационен съд.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама