Наградиха победителите в математическия турнир „Акад. Кирил Попов” в Шумен

12:01, 08 май 16 25 455 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
С награждаване на най-добрите малки математици днес завърши 21-то издание на математическия турнир „Акад. Кирил Попов” в Шумен.

Над 900 ученици от втори до осми клас от цялата страна се състезаваха и показаха знанията си по математика. „Към турнира има голям интерес, защото е по-различен тип изява за децата, дава им се възможност за индивидуално и отборно участие.  

Математиката е твърде популярна напоследък, защото е ключ към познанието във всички сфери и учениците могат да се реализират после в най-различни области”, обобщи председателят на журито математикът Теодоси Витанов.



В най-малката възрастова група – 2 клас – първо място спечели Огнян Огнянов от Частно основно училище „Света София” – София. На второ място е Нермин Идириз от шуменското Начално училище „И.Р. Блъсков”.

В групата от 3 клас, на първо място е класиран Цветан Тинев от школа „Ребус” –Варна. В 4-клас, първенец е Деница Василева от ОУ „Св. Иван Рилски” –Перник. Първо място в групата от 5 клас спечели Благо Гунев от СМГ-София.

В категорията 6 клас – първите места са шест и медали взеха Александър Дойчинов-125 СОУ-София, Борислав Кирилов -Първа частна математическа гимназия- София, Десислава Николова и Константин Каменов от СМГ-София Иван Божанин от СМГ „Паисий Хилендарски” –София  и Петя Тодорова от ПМГ „Акад. Никола Обрешков” –Бургас.



От седмокласниците, победители станаха Светлин Лалов и Йоана Кичева от СМГ-София, които спечелиха първо място, осмокласниците от същото училище Деница Павлова и Иво Петров взеха медали за първо място в групата на най-големите.

В отборната надпревара бяха отличени 24 екипа. Победител в категорията 2 клас стана тимът на Частно основно училище „ Света София”, От третокласниците, първи се класира отбор от три училища СОУ „Гео Милев”-Варна, СОУ „Христо Ботев” –Русе и 36 СОУ „Максим Горки”.

Четвъртокласници от 107 ОУ „Хан Крум” –София грабнаха приза за първо място в отборното класиране. Русенски екип от 5 клас от ЦУТНТ, МГ „Баба Тонка” и ОУ „Иван Вазов” спечели медал за първо място. Отбор шестокласници от 125 СОУ-София се класира първи, пак столичен тим, но от СМГ-София грабна златния медал за екипно представяне. Осмокласници от същото училище получиха пък наградата за най-добър екип в категорията  8 клас.



21 –то издание на математическия турнир на името на известния шуменски математик акад. Кирил Попов се проведе от 6 до 8 май в Шумен. В рамките на 2 дни ученици от цялата страна мериха сили в индивидуален и отборен етап.

Наградният фонд на турнира е 1500 лв. за ученици и 100 лв. за три премирани от участниците състезателни задачи. Децата се надпреварваха в индивидуалното класиране за златен, сребърен и бронзов медал, а в отборния етап - купи и грамоти за първо, второ и трето място.

За  първи път турнирът, носещ името на известния шуменец академик Кирил Попов, е проведен през 1987 година.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама