Берлин загрижен заради присъди на двама турски журналисти

12:48, 08 май 16 / Свят 25 222 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Германското правителство изрази загриженост във връзка с присъдата, която обяви съдът в Истанбул срещу журналистите Джан Дюндар и Ердем Гюл, предаде БТА.

Процесът против двамата журналисти е тест за независимостта на органите на правосъдието и за свободата на пресата и изразяването на мнение в Турция. В тази връзка ние със загриженост посрещнахме новината за произнасянето на присъдата, заяви говорителка на германското външно министерство.

Ние много внимателно ще следим бъдещото развитие на събитията. Предизвиква съжаление фактът, че след първото заседание на съда наблюдението на процеса стана невъзможно, подчерта говорителката.

В петък Дюндар получи пет години и десет месеца затвор , а Гюл - пет години за разкриване на държавни тайни. Дюндар, който е главен редактор на в. "Джумхуриет" и ръководителят на бюрото на изданието в Анкара Ердем Гюл бяха арестувани в края на ноември миналата година за статия за тайни доставки на оръжие на бойците-ислямисти в Сирия, които, както се твърди, осъществявало турското разузнаване.

Преди дни срещу Дюндар имаше въоръжено нападение пред сградата на съда.

Дали двамата журналисти ще отидат в затвора ще стане ясно след обжалването на присъдата.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама