Танц с 600-годишна история показва британски състав в Генерал Тошево

12:59, 08 май 16 / Култура 25 289 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Танц с 600-годишна история ще бъде показан в Генерал Тошево от британската танцова формация „Зеленият дъб”. Това ще стане на специална вечер, посветена на танцовите традиции на Великобритания, която се организира от общността на живеещите в Генерал Тошево англичани и общинската управа.

Вечерта на 6 юни на централния площад в Генерал Тошево свой спектакъл ще представи Танцов състав „Зеленият дъб”. Британската група ще изпълни едни от най-типичните за острова танци, сред които и танцът „Морис”, който има шестстотин годишна история и се свързва с баловете, провеждани в кралския двор. Благодарение на това, жителите на общината ще могат да се докоснат и опознаят традициите в музикалното и танцово изкуство на една от най-развитите страни в света без да напускат пределите на красивата ни родина. Тошевци ще имат възможност да си направят и снимки с танцьорите, чиито костюми са изключително колоритни Събитието е уникално по рода си и е поредната стъпка на общинското ръководство в посока засилване културния обмен с чуждите граждани, предпочели община Генерал Тошево като място за спокоен живот.

Танцът „Морис“ е част от английския начин на живот  поне от шестстотин години насам, а може би е и много по-стар. Проучванията свързват най-ранните известни танци „Морис“ със забавленията и баловете с маски, организирани в кралския двор. Танцьорите от „Зеленият дъб“ изпълняват и йоркширския танц с дълги мечове.

Танцовият състав „Зеленият дъб“ е сформиран през 1971 г. и развива своята дейност в района на гр. Донкастър, където първите данни за танца „Морис“ датират от 1557 г. Участвал е в събития, организирани из цяла Англия, както и  по специални покани в Германия и Ирландия. Корените на състава могат да се проследят назад до танца „Морис“ от района на Хедингтън Куори, първите свидетелства  за който датират от 1700 г.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама