Корнелия Нинова замени Михаил Миков като председател на БСП (обновена)

13:17, 08 май 16 25 384 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Корнелия Нинова е новият председател на БСП. Тя победи досегашният лидер на Столетницата Михаил Миков с 46 гласа.

"Пожелавам на Корнелия успешна работа, чака я много работа. Бих й пожелал отвреме навреме да овладява емоциите си и да внимава с близкото си обкръжение", каза Стефан Данаилов.

И припомни, че на този стол лесно се сяда, но и лесно се пада.

Ламбо благодари на Михаил Миков. "Мишка, скъпи мой, тази работа с деликатност не става. За съжаление, партия се управлява и с малко юмрук", каза той, наричайки го "един от най-ценните кадри на нашата партия - доказал себе си".

"Моите най-искрени и големи страхове са какво ще се случи утре. Хората са ни пратили тук - членове на една партия, която се казва БСП. Ние дължим всичко на думичката БСП и това, което стои зад нея. Защото първият ред никога нямаше да бъдат министри, ако не бяха членове на БСП. Това се отнася и за мен. Ето това не бива да забравяме", каза Данаилов.

Ламбо призова да се спре роенето на БСП и създаването на нови леви проекти с хора, отлюспени от Столетницата. "Още един такъв ход и нас ни няма. 125 години ни има и едни мърльовци се събират в тази зала и съсипват всичко", каза той под аплодисментите на залата.

И призова за сериозно обновление на партията, "за да ни харесат и младите хора".

Стефан Данаилов призова още да се приеме ново правило в устава - когато партията се провали на избори, председателят да се оттегля.

Веднага след обявяването на резулатите Нинова произнесе слово пред конгреса, в което благодари за доверието и обеща да не разочарова партията. "Другарю Данаилов, моля да бъдете спокоен и да продължавате да бъдете мечтател, защото ние всички заедно, от утре, ще променим Българската социалистическа партия. Заедно всички ще я направим единна и сплотена зад лявата идея. Заедно всички ще я направим силата, която ще промени България", каза тя.

Още преди официалното обявяване на резултата в кулоарите на НДК се носеше информацията, че Нинова е спечелила битката. Тя бе посрещната зала на крака с ръкопляскания и скандирания, като бе обсипана с цветя. Малко момиченце все пак подари няколко рози и на Миков.

На първия тур Миков водеше, но делегатите все пак решиха да подкрепят нея. За първи път БСП сменя настоящия си председател, който се кандидатира за втори мандат, отбелязват медии.

Имаше и балотаж за председател на Общопартийната контролна комисия между Росен Малинов и Валентина Богданова. Стана ясно неофициално, че Богданова е обърнала резултата и води.

По-рано днес Корнелия Нинова призова новият председател да започне незабавен курс към свалянето на кабинета "Борисов" и предсрочни парламентарни избори. Преди дни в интервю за "Капитал" тя каза, че БСП може да управляват с ГЕРБ, само ако Столетницата спечели вота.

"Новият, който и да е, трябва да изрази мъдрост и да обединява партията. Разликата е много малка, което означава, че има две полярни мнения в партиите. Има проблеми в организацията", каза по-рано днес тя.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама