Проектът за ТПТИ подкопава основен принцип на ЕС, казва Борислав Сандов

14:06, 08 май 16 / Политика 25 273 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Проектът за търговско споразумение между ЕС и САЩ подкопава един от основните принципи на Евросъюза - за предпазливостта при пускането на нови продукти на пазара. Това заяви пред БНР Борислав Сандов от партия "Зелените".

“В примките на предпазливостта в Европейския съюз означава, че всеки един хранителен продукт, който изваждаме на пазара, трябва да бъде доказано безопасен. В САЩ действа обратния принцип. Там на пазара може да се извади всеки един хранителен продукт, до момента, в който не се установи, че той има някакви вреди и, че той трябва да се изтегли. Но тъй, като Европа е доста по-социална и по-отговорна към гражданите си, тук действа обратния принцип. Този принцип на предпазливост, видяхме много ясно в документите, че американската страна настоява този принцип да не важи за трансатлантическото споразумение”, каза той.

Сандов припомни, че  преди половин година е започнала инициатива за региони в Европейския съюз, които да са свободни от Трансатлантическото споразумение. Засега те са 1600 и са основно във Франция, Австрия и Германия. В България такъв район е община Горна Малина.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама